I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Testovali jsme - létání ve větrném tunelu pro handicapované

V Hurricane Factory Praha nám bylo umožněno vyzkoušet adrenalinový simulátor volného pádu a zjistit, jaké jsou zde možnosti létání pro nás handicapované.

Před nedávnem jsme zveřejnili obdobný článek o příbramském letišti. V návaznosti na tyto informace nám bylo nabídnuto otestovat také jediný větrný tunel v ČR, ve kterém máte možnost vyzkoušet stav, který zažívá parašutista od vyskočení z letadla do otevření padáku.

Pro zdravého člověka je létání v tomto tunelu relativně snadné. Jaké to je ale z pohledu člověka s handicapem se dočtete v našem testování. V tomto případě z pohledu paraplegika. Dle našich informací jsem však nebyl zdaleka první handicapovaný, který zde létal. Byli zde již zrakově postižení, amputáři, vozíčkáři, ale i lidé s intelektuálním handicapem.

Vozíčkář ve větrném tuneluNěco málo o tunelu

V proskleném letovém tunelu o průměru 4,3 m a celkové výšce 14 m proudí vzduch rychlostí až 270 km/h, což je opravdu rychlost a síla hurikánu. Vy však létáte v bezpečné výšce a pod neustálým dohledem zkušených instruktorů při rychlosti větru 180-190 km/h.

Objednání a cena

Jako první věc, kterou musíte udělat, je rezervace vašeho letového času. Od vašeho požadavku na délku letu se bude také odvíjet cena. Zpravidla platí, čím déle létáte, tím více klesá cena. Cenové zvýhodnění je také pro skupiny. Pokud si při první návštěvě objednáte poukaz na další létání, dostanete slevu 50 %. I když je zde personál velmi ochotný a vstřícný vůči handicapovaným, cenové zvýhodnění pro ZTP není. Je to obdobné jako u seskoku padákem. Laicky a stručně řečeno, jak letadlu, tak i tunelu je jedno, zda-li v něm létá zdravý nebo handicapovaný. Navíc handicapovaný člověk musí počítat s tím, že má k dispozici oproti zdravému člověku jednoho instruktora navíc. Přesnější informace o cenách a rezervacích naleznete na stránkách Hurricane Factory.

Parkování a přístup

Hurricane Factory má své vlastí parkoviště, ale dá se parkovat i v ulici. Jelikož se toto místo nachází na konci slepé ulice, není zde ani takový provoz. Jedná se o moderní budovu, proto je přízemí včetně vstupu z ulice plně bezbariérové a do všech pater se dostanete výtahem.

Předsálí tuneluJak vše probíhá

Řízený pohyb vzduchem není pro člověka úplně přirozená věc. Proto s každým, tedy i plně zdravým začátečníkem vstupuje do proskleného tunelu také jeden instruktor, který pomáhá s „prvními krůčky“. Pokud to však situace vyžaduje, jako v mém případě, jsou k dispozici instruktoři dva.

Na recepci musíte být zhruba hodinu před vaším rezervovaným časem. Tam si vás převezme instruktor, který vás má po celou dobu na starost. Ve školící místnosti vám vše vysvětlí a předá potřebné instrukce. Následně vám vybere vhodnou kombinézu, helmu a brýle. Osobně jsem tuto kombinézu navlékl přes své oblečení (džíny a tričko). Důležitá je obuv, nejlépe pevné šněrovací kecky. Přítomnost osobního doprovodu není vůbec od věci, ale v mém případě nebyla nutná.

Následuje vstup do čekárny, kam již vstupujete se svou skupinou a vidíte zde létat skupinu jdoucí před vámi. Na monitoru sledujete, v jakém čase jde na řadu vaše skupina a v jakých intervalech budete létat vy osobně. Můj letový čas byl rozdělen na zhruba 1,5 minutové intervaly. To je z mého pohledu lepší, protože máte v mezičase možnost přemýšlet o chybách.

Než přijde váš časVe vašem letovém čase již vstupujete do předsíně tunelu. V mém případě i s mým mechanickým vozíkem, na kterém jsem setrval až do zmíněného prvního 1,5 minutového letového vstupu a mimo létání po celou zbývající dobu. Zde již nejste za sklem, ale skrze otevřený prostor velikosti dveří vidíte přímo do tunelu, slyšíte hukot větru v tunelu a čekáte až na vás přijde řada. Pak už se jen chytnete instruktorů kolem ramen a oni vás z vašeho vozíku odnesou zhruba 2 metry do tunelu. Zde vás stabilizují do letové polohy na břiše, zhruba metr nad zemí (nad roštem)a pokud je to nutné tak vás nepatrně přidržují. Ale více či méně letíte sami. Pak už jen zpátky na vozík a vše se po krátké pauze opakuje.

První dojmy

Pamatoval jsem si všechny pokyny instruktora, ale první let byl naprosto něco jiného, než jak to vypadá z venkovní strany proskleného tubusu a při pohledu na profíky kteří zde trénovali změny poloh či létali hlavou dolů. Musíte se poprat s protivětrem foukajícím téměř 200 km/h a každý sebemenší pohyb znamená změnu vaší polohy. Osobně mi chvíli trvalo, než jsem zjistil jak dýchat, jelikož jsem měl tendenci zadržovat dech. Také špunty do uší, které zde dostanete před vstupem, mají svůj význam. Již při druhém vstupu do tunelu víte co vás čeká a začínáte si létání užívat.

Dopomoc instruktorůNebojte se

Měl jsem jako vozíčkář pochopitelné obavy. Budu se muset přizpůsobit nestandartnímu prostředí nebo čekat někde vsedě na zemi? Také jsem si představoval, jak se po zadku přesouvám do letového prostoru a obával jsem se, aby mě instruktor v tunelu nenechal nějak nešetrně spadnout. Pravda je taková, že jsem se po celou dobu „země nedotknul“. Jinak řečeno, z vozíku rovnou do vzduchu. K tomu příjemný personál a profesionální přístup instruktorů. Dovolím si tedy tvrdit, že mé obavy byly zbytečné.

Naše postřehy

Přístup k tunelu a vše ostatní je možné zvládat i s elektrickým vozíkem. Přesto doporučujeme předem konzultovat alespoň telefonicky vaše individuální možnosti a potřeby přímo s některým z instruktorů. V podstatě může létat každý zhruba od věku pěti let výše. Také jsme zvažovali možnost zajetí s mechanickým vozíkem přímo do vstupu tunelu, aby odpadla práce s přenášením. Handicapovaný by tak přešel z vozíku rovnou do letové fáze. Později jsem si uvědomil, že by to nebylo úplně bezpečné, kvůli riziku odlétávání některých dílů vozíku vč. podsedáku.

Pokud někdo z vás plánuje tandemový seskok padákem, osobně doporučuji nejprve vyzkoušet tunel. Bylo by také skvělé, kdyby tento sport někoho z handicapovaných „chytil“.

Článek o handicapovaném rekordmanovi v tandemových seskocích - ZDE

Naše poděkování

Naše poděkování patří paní Evě Rozkovcové, která nám umožnila uskutečnit tento test a instruktorovi Jonáši Krásovi, který se nám po celou dobu věnoval a poskytnul nám mnoho cenných informací. Děkujeme také všem ostatním pracovníkům Hurricane Factory Praha.

 

 

Létání v podání zkušených - ZDE

 

 

Zdroj: www.hurricanefactory.com

Autor: ret

Datum: 2. 3. 2015 | Zobrazeno (693x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
KŘEST KNIHY ATYPICKÝ

VÁŽENÍ PŘÁTELÉ A PODPOROVATELÉ, RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O ...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.