I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Vánoční mlsání si mohou dopřát i diabetici

 Vánoční svátky v Česku se typicky neobejdou bez spousty jídla a pamlsků. Ne každý ale chce během Vánoc jíst nezdravě, a ne každý může – například diabetici, kterých je v Česku více než milion. To ale neznamená, že by se museli tradičních jídel a zvyků úplně vzdávat. „Stačí jen najít jejich vhodnější alternativy,radí Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.„Cukrovka je onemocnění, při kterém organismus není schopen produkovat nebo efektivně využívat svůj vlastní inzulín, což je hormon, který je nezbytný pro regulaci hladiny cukru v krvi.  Je důležitý pro přeměnu glukózy ze stravy na energii, kterou následně využíváme “popisuje Lenka Prokopová s tím, že optimalizovat hladinu cukru v krvi pomáhá i vhodně zvolená strava.

Diabetická dieta je do velké míry založena na obecných zásadách zdravého racionálního stravování, kde se doporučuje preferovat v jídelníčku zejména čerstvou zeleninu, ryby a bílé libové maso, bílé polotučné jogurty, celozrnné pečivo, polotučné mléčné výrobky a potraviny s nízkým glykemickým indexem. Nesmíme ani opomenout dostatečný příjem neslazených nápojů. „Preference tohoto typu potravin v jídelníčku určitě prospěje každému, kdo chce být zdravý, a vůbec nemusí trpět diabetem,dodává Lenka Prokopová.

Vzdávat se štědrovečerní ryby tedy diabetici rozhodně nemusí, vhodnější než smažený kapr bude jeho pečená varianta. V bramborovém salátu je pak vhodné nahradit majonézu například jogurtem a zvýšit obsah zeleniny.  Pokud jde o přípitek, skleničku suchého vína či sektu si diabetici odepírat nemusí, je ale potřeba mít na paměti, že alkohol může ovlivňovat hladinu cukru v krvi, a je na místě mluvit o střídmosti jak v jídle, tak i v pití. Diabetici by si v tomto období měli hlídat svoji hladinu cukru v krvi a mít svoje glykemie pod kontrolou.

Pokud jde o cukroví, i to lze připravit ve zdravější variantně vhodné i pro diabetiky. „Rychlé cukry lze nahrazovat sladidly typu Stévie, Erythritol a nebo čekankovým sirupem. Při pečení  lze využívat i ořechy či semínka a pšeničnou mouku lze nahrazovat mandlovou moukou či kokosem. Tímto způsobem snížíme v cukroví množství jednoduchých sacharidů, které nám mohou přidávat energie a tím zvyšovat glykemie a také hmotnost více, než bychom chtěli,radí Lenka Prokopová s tím, že takovéto cukroví je i bez doslazování krásně sladké a chutné, ale ne zcela bez  sacharidů. I zde je proto na místě mluvit o střídmosti.

„V době vánočních svátků si všichni chceme odpočinout, trávit svůj čas se svými blízkými v klidu a pohodě, ale nesmíme zapomínat na pohyb. Ten by pro nás neměl být nutností, ale relaxací a duševním odpočinkem. Fyzická aktivita totiž mimo jiné snadno vyváží i nějaké ty stravovací prohřešky,uzavírá Prokopová.

 

Zdroj: Agel.cz

Datum: 16. 12. 2022 | Zobrazeno (59x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Open skies for handicapped

Vyhlídkové lety pro osoby se zdravotním znevýhodněním včetně doprovodného programu pro širokou veřejnost - zdarma !!!

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.