I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Testovali jsme pro vás - Rid-e

Před časem jsme vás informovali o novém českém výrobku určeném hlavně pro lidi s poruchou hybnosti a seniory Rid-e. Nyní jsme měli možnost toto vozítko také osobně vyzkoušet.

Nasedání

Námi testovaný model byl osazen anatomickou sedačkou. To přináší během jízdy určitý komfort a stabilitu těla, což ocení hlavně vozíčkáři. Jelikož řidič do tohoto typu sedačky doslova zapadne, nepotřebuje se ani  „kurtovat“, i když je sedačka připravena na vícebodové bezpečnostní pásy. Nasednutí a vysednutí je tedy nepatrně obtížnější, avšak sedadlo je montováno dle individuálních požadavků a výrobce vychází v tomto směru vstříc i těm méně pohyblivým. Sedačka je zhruba v úrovni výšky sedačky mechanického vozíku, to opět ocení zejména vozíčkáři. Sedačku lze také posunout vpřed či vzad, obdobně jako v automobilu.

Rozjezd a jízda

Rozjíždíte se pomocí otočné rukojeti, rozjezd je plynulý a to i v módu „ ZAJÍC“ respektive v rychlejším offroad módu. Kvůli legislativě máte k dispozici také pomalejší mód „ŽELVA“ (25 km/h). Na každý pád vás celkem silná akcelerace a poměrně vysoká maximální rychlost (při našem testu 54 km/h) natolik pohltí, že už na pomalý silniční mód nikdy nepřepnete. Další výhodou je volnoběžka. Uberete „plyn“ a Rid-e dojede ještě poměrně daleko na takzvaný volnoběh. Je to důležité nejen při úspoře baterie, ale dělá to také jízdu o mnoho plynulejší. Během našeho testu jsem nebyl nikde připoután, tzn. ani v pase a ani kolem noh. Jelikož jsem paraplegik, neměl jsem žádný problém s tím, že bych nějak vyjížděl ze sedačky nebo s vypadáváním nohou ze stupátek. Z mého pohledu tedy mohu prohlásit jízdu za celkem pohodlnou.

Couvání a otáčení

Jelikož je toto vozítko vedeno jako invalidní vozík, je také vybaveno poháněcími obručemi na zadních kolech. Za pomoci těchto obručí couváte. Otočit se lze také na poměrně malém prostoru při využití pohonu elektromotoru.

Stabilita

Vzhledem k tomu, že sedíte na obdobě mechanického vozíku je stabilita Rid-e poměrně slušná a to i díky nízkému těžišti. Určitě doporučujeme přizpůsobit rychlost vašim schopnostem, ale i „stavu a povaze vozovky“. Přeci jen 55 km/h je na invalidní vozík se šířkou 73 cm celkem hodně.

Dostupnost

Při našem testování jsme se nedostali do nějakého extrémního terénu, ale dovolíme si tvrdit, že ve stoupání po mokré lesní a ne moc rovné cestě nemělo toto vozítko sebemenší problém, ale je nutné nezapomínat na fakt, že je poháněné pouze přední kolo. Pro každý případ je zde ještě ruční pohon pomocí obručí. Výrobce uvádí světlou výšku podvozku 14 cm. Dojezd na baterie je 80 km, což je vzhledem k našemu testování reálné.

Využití

Stále jde o invalidní vozík, ale jezdit s Rid-e může takřka každý, tedy i zdravý člověk. Můžete do silničního provozu a nepotřebujete řidičský průkaz, ani neplatíte žádné povinné ručení. Jelikož vozítko nehlučí a ani nevypouští žádné emise, můžete s ním vlastně kamkoliv.

Doplňující informace

Doba nabíjení baterie je 4 hodiny, ale pro extrémní využití vám výrobce toto vozítko doplní o přídavné baterie či přídavný benzínový dobíjecí agregát, který si vozíte vzadu za sedačkou. Také se jedná o jediné vozítko s touto maximální rychlostí, které má schválení do silničního provozu. Nutno zmínit také cenu 130 tisíc Kč. Bohužel pojišťovny toto vozítko, ostatně jako mnoho dalších věcí, berou jako „adrenalinové něco“ a argument, že Rid-e posouvá handicapovaného člověka do jiné dimenze života nikoho nezajímá.

 

 

Více informací:

Odkaz na náš článek I– ZDE

Odkaz na náš článek II- ZDE

 

 

 

Foto: Šárka Mošničková

Autor: ret

Datum: 21. 12. 2015 | Zobrazeno (651x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
ČESKO BĚŽÍ MODŘE ZLÍN

Česko běží modře je nový koncept v České republice. Běh na Světový den zvýšení povědomí o autismu. Start a cíl bude ve Zlíně...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.