I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Telemedicína se neobejde bez digitalizace státní správy

Aby se mohla v Česku rozvíjet telemedicína, je potřeba její implementace do státní správy i legislativy. To se neobejde bez digitalizace státní správy. Telemedicínským firmám otevřela dveře potřeba komunikovat zdravotní informace na dálku během covidu, oproti zahraničí je však ČR stále na začátku, uvedl v úterý v Poslanecké sněmovně zakladatel Dr. Digital Ondřej Svoboda.

Nejdál jsou země severní Evropy

V západních zemích již existuje určitá úroveň digitalizace státního aparátu, což umožnilo mnohem rychlejší implementaci nástrojů a technologií telemedicíny. Digitalizovaná medicína na dálku funguje podle Svobody dobře v Estonsku, Finsku, Dánsku nebo Švédsku. Zahrnuje například elektronizaci zdravotnické dokumentace, vzdálenou komunikaci s lékařem, digitální zdravotní kartu nebo sběr pacientských dat.

Ztratila se digitální zdravotní karta

Lékaři, nemocnice a ostatní zdravotní pracovníci jsou na nové technologie připraveni a jejich znalosti a odbornost jsou na špičkové úrovni. A vnímám také pozitivně, že si už i stát uvědomuje výhody a nutnost digitalizace. Roste tak množství dat a s ním i nároky na informační systémy,“ podotkl Svoboda. Podle něj je například škoda, že z připravovaného zákona o eHealth vypadl návrh digitální zdravotní karty, které je pro telemedicínské aplikace důležitá. Evropský standard pro digitálnáí kartu přitom již existuje.

Nutná regulace

Využití moderních technologií v primární péči podle Svobody výrazně sníží administrativní zátěž a nahradí velkou část osobních návštěv u lékaře. Při měření životních funkcí navíc může člověk zachytit onemocnění v rané fázi. Měření ale musí probíhat přístroji, které splňují přísné normy a jsou pod správným standardizovaným protokolem televizity.

„To, že je zdravotnictví regulovaný sektor, je samozřejmě správně. Jsou obory, které je potřeba řídit a zdravotnictví k nim bezesporu patří. Telemedicína sama o sobě ještě regulovaná není. Určité legislativní kroky se již udály. První vlaštovkou bylo schválení digitalizace zdravotnictví, které bude účinné v obecné rovině. To dává telemedicíně možnost se rozvíjet dál,“ dodal.

Dr.Digital jako příklad

Právě firma Dr.Digital ukazuje, jak mohou moderní zdravotnické technologie fungovat v různých legislativách. Již nyní přitom používá standardy, které budou vyžadovány na evropské úrovni až v roce 2025. Ty vychází z nařízení Evropského parlamentu a Rady EU. A také splňuje regulace Medicaldeviceregulation [MDR]. Jde o pravidla, která mají za cíl zajistit, aby použití zdravotnických prostředků bylo bezpečné.   Své praktické zkušenosti s telemedicínou ze zahraničí i v rámci projektu Dr.Digital Svoboda v současnosti diskutuje s členy poslaneckých klubů a s Českou lékařskou komorou a konzultační pomoc v legislativním procesu nabídl i ministerstvu zdravotnictví. 

 

Foto: Ondřej Svoboda

Zdroj: content&media

Datum: 15. 9. 2022 | Zobrazeno (64x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Adrenalin pro handicapované na letišti Příbram

Máte handicap a chcete si vyzkoušet tandemový seskok padákem, řízení letadla, let v akrobatickém či bezmotorovém letadle, nebo si užít vyhlídkový let?

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.