I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Pomůcky pro tělesně postižené

Zdravotně tělesně postižení občané mají velkou potřebu pomůcek, které jim zajistí bezpečné zdolávání překážek v domácím prostředí, cesty do domu, na rekreacích apod. Jedná se o pomůcky nejen pro vozíčkáře, ale i pro lidi po operacích, např. výměny kyčelního kloubu, tedy kdy operovaný po nějakou dobu se nemůže předklánět nebo sedět.

Začneme právě těmito lidmi, kdy jim je zapotřebí např. nástavce na WC, pomocníka k oblékání ponožek, kalhot. Pro těžce se pohybující osoby jsou to především schodišťové plošiny nebo sedačky. Sedačky se používají na překonávání schodů v rodinném domku do vyššího patra. Plošiny zase pro vozíčkáře. Ty se montují na venkovní schody do domu. Máme však další překážky v bytě, např. velice časté v koupelně. Mnohým se těžko leze do vany a z vany. K těmto přesunům slouží nejen madla kolem vany, ale i sedačky do vany. Sedaček je mnoho druhů. Nabídka podniků je velice rozmanitá, přesto bych doporučila hlavně sedačky neklouzavé, např. sedátko dřevěné. Celá sedačka aby byla ve vaně pevně usazená. Ze všech novinek je nejstabilnější původní stará sedačka, která se i dnes občas objeví v některých prodejnách zdravotnických potřeb. Do sprchových koutů je obyčejná dřevěná židle super. Madla jsou různých tvarů a uchycení - montáž do zdi nebo do podlahy. Také mohou pomoci k přesunům úchyty od stropu.

Dnes není výjimkou zapůjčení polohovací postele i s hrazdičkou, matrace proti dekubitům, nebo naopak pevnější matrace. Doma také pomohou pomůcky na podávání spadlých předmětů, tzv. prodloužená ruka, pomůcky pro ty, kteří mají ochrnuté ruce - úchyty na lžíci, tužku i tenisovou pálku.

Tam, kde nejde nainstalovat zvedací plošina, používá se tzv. schodolez - vozík na překonávání schodů. Ten však potřebuje zdravého průvodce, který s vozíkem bude manipulovat. Dostáváme se před dům, kde na nás, pokud můžeme řídit, čeká auto. Předěláním řízení automobilu pro postižené dolních i horních končetin se zabývá mnoho podniků v republice. Tyto podniky vám řízení upraví doslova na míru, od prodloužených pedálů po automatiku.

Vozíků pro tělesně postižené je dnes veliký výběr. Tak jako pomůcky do domácnosti je dobré je vyzkoušet. Investice do vozíku mechanického nebo elektrického je veliká, proto záleží na výběru ne estetickém, ale spíše jak se vám bude na něm sedět a to po několik hodin denně. Elektrický vozík volíme tak, zda na něm budeme jezdit pouze venku, nebo doma, nebo obojí. S vozíkem na ven se špatně jezdí doma a naopak. S vozíkem na vámi vybraný sport vám poradí ve Sportovním klubu nebo na Českém svazu tělesně postižených sportovců.

Nezapomeneme na nevidomé občany, kterým se také nabízí mnoho pomůcek. Je to především počítačová technika. Ta umožňuje nevidomým spoluobčanům sehnat zaměstnání nejen z domu, ale i v kolektivu zdravých osob.

Datum: 3. 8. 2012 | Zobrazeno (2525x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Slovácký Okruh 2024

Slovácký Okruh 2024 - pro paracyklisty (handbike a tricykly) a zdravé cyklisty...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.