I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Libella Seat Varia – první individuální sedák pro vozíčkáře z 3D tiskárny

Několikaletý vývoj a výzkum designérky Věry Kunhartové dal vzniknout novému antidekubitnímu sedáku Libella Seat Varia, který přináší nastavení na míru pro každého uživatele a umožňuje opakované přenastavení dle aktuálních potřeb.

Pro jeho výrobu Věra zvolila technologii 3D tisku. Moderní řešení umožní rychle a jednoduše vytisknout libovolný tvar a vyrábět tak individuální antidekubitní sedáky při udržení nízkých nákladů. 

Proč jsou antidekubitní sedáky důležité?

Vzhledem ke snížené citlivosti a omezení vnímání tlaku a bolesti může u vozíčkářů velmi rychle dojít k otlakům kůže a pokud se problém nezachytí včas, následně i ke vzniku prosezenin, které vozíčkáře na dlouho vyřadí z běžného života. Léčba je zdlouhavá a v důsledku pak postihne zvýšenými náklady
a intenzivní péčí samotného vozíčkáře, blízké okolí i sociální systém. Použití antidekubitního sedáku jako vhodná prevence dokáže takovým situacím zabránit.

Kdo za produktem stojí?

Libella Seat Varia vznikl jako součást disertační práce designérky Věry Kunhartové ve spolupráci se Zdeňkou Faltýnkovou, významnou českou specialistkou na zdravé sezení na vozíku.
„Na českém trhu jsou vozíčkářům k dispozici sedáky z různých materiálů a jejich kombinací. V mé praxi mi ale především v případě klientů se svalovými stranovými dysbalancemi, které způsobují patologické postavení pánve, chybí sedák, který bych mohla vytvarovat individuálně pro každého klienta a dosáhnout potřebné korekce pánve a tím i postavení páteře. Libella Seat Varia mohu nastavit přesně podle potřeb uživatele a následně jej kdykoli přenastavit,“ říká Zdeňka Faltýnková.

Věra realizovala několikaletý výzkum a vývoj, který jí umožnila podpora studentského grantu na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Společně s ergoterapeuty, fyzioterapeuty a vozíčkáři zkoumala možnosti nových materiálů i nedostatky dosavadních řešení.
Při vývoji jsem se intenzivně zabývala volbou výrobní technologie a vhodného materiálu. Jako ideální se nakonec ukázala technologie FDM 3D tisku, u které se právě výroba individualizovaných dílů za dostupnou cenu nabízí“, popisuje Věra Kunhartová volbu správné technologie, jejíž samostatný vývoj jí zabral více než rok. Věra se samozřejmě věnovala i vizuální stránce produktu. „Vzhled je pro mě taková třešnička na dortu. I když má vždy vycházet z funkce, je důležité, aby produkt lahodil oku a zaujal.
I vozíčkářům přece záleží na vzhledu.“
 

Výsledkem je snadno udržovatelný antidekubitní sedák o nízké váze, který lze individuálně nastavit dle anatomie a aktuálního zdravotního stavu uživatele. Splňuje nejen vysoké nároky specialistů na spinální problematiku, ale především specifické požadavky uživatelů, pro které doposud nebylo možné vytvořit optimální nastavení korekce sedu.


Antidekubitní podsedák Libela

Jak probíhá nastavení sedáku na míru?

Sedák je vlastně stavebnice z mnoha různých dílů, které náš proškolený ergoterapeut poskládá na základě odborné diagnostiky sedu tak, aby sedák co nejlépe vyhovoval potřebám konkrétního uživatele. Sestaví zkušební verzi, na základě výsledků z týdenního testování a kontrolního vyšetření ji případně upraví a následně předá finální sedák sestavený na míru. Neméně podstatná je i prevence. Klienti mohou konzultovat jakékoliv změny se specialistou, který sedák indikoval, a zamezit vzniku zdravotních komplikací i případnému zhoršení zdravotního stavu.

Z čeho se sedák skládá?

Čtyři vrstvy odlišných materiálů navrhla Věra tak, aby eliminovaly nejčastější komplikace, se kterými se uživatelé potýkají.

Pevná perforovaná platforma zajistí neměnný tvar sedáku a prodlouží tak jeho životnost.

Individuálně sestavované ergonomické komponenty z 3D tiskárny korigují sed a eliminují vibrace a nárazy v terénu. 

Prodyšná antidekubitní vrstva z pěněného latexu poskytuje teplotní komfort a nemění tvar.

Povlak z pružné 3D textilie rozkládá dobře tlak a nehrne se po povrchu sedáku. Dno z pevné síťoviny umožňuje cirkulaci vzduchu mezi jednotlivými vrstvami a zamezuje pocení.

Udržitelný design

I při volbě materiálů měla designérka na paměti udržitelnost. Pokud dojde k opotřebení, lze vyměnit pouze jednotlivé části, čímž se prodlouží životnost sedáku a šetří se tak příroda i finanční zdroje.
Všechny materiály pocházejí z Evropské unie a jednotlivé komponenty jsou vyráběny v České republice.

Jak si Libella Seat Varia vede?

Sedák už mají doma první spokojení majitelé mezi které patří i peer mentorka Marie Nahodilová, peer mentor a psychorerapeut Tomáš Potůček či paralympionik Daniel Bína. Po čtvrt roce používání se u některých klientů podařilo eliminovat užívání léků na bolest, prodloužit dobu sedu v řádu hodin či doléčit počinající dekubit. Libella intenzivně pracuje na tom, aby sedák měli brzy všichni zájemci u nás i v zahraničí.

O nás:

Jsme Libella, nová česká značka precizně zpracovaných kompenzačních pomůcek. Systematicky se věnujeme individualizaci produktů pro vozíčkáře a klademe zároveň důraz na kvalitu a design.

Věra Kunhartová

Produktová designérka se specializací na zdravotní a kompenzační pomůcky, absolventka FUD Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, držitelka Národní ceny za studentský design 2013 – Excelentní design a ocenění South Estonia product of the year 2020. V roce 2015 založila vlastní studio Zdravý design, kde se svým týmem navrhuje produkty pro české i zahraniční výrobce zdravotní techniky a vyvíjí pomůcky nejen pro vozíčkáře. V roce 2020 založila společně s investorem Čestmírem Vančurou společnost Libella design s.r.o. pro výrobu a prodej produktů značky Libella.

Zdeňka Faltýnková

Specialistka na spinální problematiku se 40letou praxí. Zakládající členka Svazu paraplegiků (nyní CZEPA), členka výborů Unie fyzioterapeutů ČR a České společnosti pro míšní léze. Zakladatelka rehabilitačního programu v Centru Paraple, odbornice na zdravý sed na vozíku.

Čestmír Vančura

Podnikatel, spoluzakladatel a spolumajitel společností Libella design s.r.o. a Kovárna VIVA a.s., prezident Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival, držitel titulu EY Podnikatel roku 2018 Zlínského kraje.

 

Zdroj a kontakt:
Libella design s.r.o.
Markéta Staňková
Showroom
Nad Úžlabinou 708/7
108 00 Praha 10 – Malešice
+420 737 787 244

Datum: 25. 10. 2021 | Zobrazeno (201x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
ČESKO BĚŽÍ MODŘE ZLÍN

Česko běží modře je nový koncept v České republice. Běh na Světový den zvýšení povědomí o autismu. Start a cíl bude ve Zlíně...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.