I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Až 10 % předškoláků trápí špatný zrak, proto je důležité nechat oči před nástupem do školy vyšetřit

První projevy myopie neboli krátkozrakosti se většinou začnou projevovat kolem šestého roku života, tedy v období nástupu do 1. třídy. Někteří školáci špatně vidí na tabuli, jiní si na žádné komplikace stěžovat nemusí, protože nemají srovnání po korekci. Proto je důležité nechat oči před nástupem do školy vyšetřit u očního specialisty. Podle odhadů odborníků trpí nějakou oční vadou až čtvrtina školáků a deset procent předškoláků.

Až 80 % všech informací získáváme očima a to nejen ve škole. Tím pádem i drobná vada zraku má obrovský vliv nejen na školní výsledky. To je dost dobrý důvod, proč by do školy měly nastoupit děti s kvalitním viděním. Aby se tak stalo, je dobré nechat vyšetřit oči svého dítěte ještě před nástupem do školy. „Praktický lékař nemusí vadu odhalit, a pokud se krátkozrakost nekoriguje, může končit závažnými vadami zraku. Pokud je případná porucha diagnostikována včas a následně korigována brýlemi, nemusí mít dítě závažné následky,popisujeMUDr. Jana Juhászová, primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Ostrava – Vítkovice a zároveň dodává, že nekorigovaná krátkozrakost se zhoršuje rychleji.  Ani preventivní prohlídky dětským lékařem nemusí začínající myopii odhalit. 

Lékaři vnímají, že následkem pandemie přibývá případů myopie. Dispozice jsou často dědičné, samotná porucha se ale může rozvinout vlivem prostředí jako je práce na blízko, práce s digitálními přístroji, stres, námaha očí nebo úbytek venkovních aktivit. „V době pandemie a lockdownů děti trávily většinu školního roku před obrazovkami a méně chodily ven, odtud pak pramení výrazný nárůst a rozvoj myopie. Ta se ve většině případů objevuje kolem 6. roku života a stabilizuje se v pubertě. Dalším obdobím  pro rozvoj krátkozrakosti  pak bývá 18. rok,uvádíMUDr. Jana Juhászová.

Životní styl školáků a studentů hraje zásadní roli a rodiče i učitelé by je měli vést k dostatečné kompenzaci času stráveného ve vnitřních prostorech a hlídat dobu strávenou před obrazovkami. Dlouhodobé sledování počítače, telefonu nebo tabletu vede k únavě očí, bolestem hlavy, rozmazanému a neostrému vidění nebo může narůstat nepozornost. Výjimkou pak není pálení a řezání očí či zarudnutí spojivek. Rodiče dětí, které trápí vada zraku, mohou pozorovat, že dítě často sedá blízko k televizi, mžourá očima, oči má uslzené a unavené nebo si  oči často mne

„Dalekozrakost, astigmatismus a tupozrakost, to jsou tři nejčastější oční vady, které trápí malé děti. Podle odhadů odborníků trpí nějakou oční vadou až čtvrtina školáků a deset procent předškoláků. Přičemž čím je dítě menší, tím složitější je vadu rozpoznat. U řady z nich proto diagnostika proběhne až po zasednutí  do školních lavic. Zrakové funkce u novorozence nejsou vrozené, ale teprve se vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý. Proto se právě v tomto věku začnou projevovat různé refrakční (dioptrické) vady, jako je například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Drobné a nevýznamné vady jsou dokonce tak časté, že se vyskytují až u třetiny dětí do 15 let,“vysvětlujeMUDr. Jana Juhászová.

Rodiče, kteří chtějí nechat vyšetřit zrak svého dítěte, se mohou obrátit na odborníky přímo v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice. Objednat se k vyšetření lze i online na webu nemocniceostravavitkovice.agel.cz. Lékař provede diagnostiku zraku a v případě potřeby předepíše brýlovou korekci.

Oční oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice zajišťuje oftalmologickou péči v celém rozsahu, tedy od základního vyšetření oka až po složité operační výkony, biologickou léčbu a estetickou medicínu. Velký důraz je kladen na preventivní diagnostiku, ale i specializované služby a poradenství. Součástí oddělení je ambulance optometristy a oční optika, která klientům nabízí široký výběr dioptrických i slunečních brýlí, kontaktních čoček, čtecích pomůcek, pouzder i čisticích prostředků včetně čištění ultrazvukem a drobného servisu brýlí.

 

Zdroj: Agel.cz

Datum: 31. 8. 2022 | Zobrazeno (40x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Open skies for handicapped

Vyhlídkové lety pro osoby se zdravotním znevýhodněním včetně doprovodného programu pro širokou veřejnost - zdarma !!!

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.