I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Rozdělení zdravotně postižených osob do skupin

Člověk, jehož nemoc či postižení není krátkodobé, ale trvá měsíce či roky, a zanechává zdravotní následky, je zařazen do tzv. zdravotní skupiny. Pro přehlednost skupiny vyjmenujeme a přiblížíme vám i možnosti zaměstnávání osob se zdravotním postižením, nebo zaměstnávání ZPS (změněnou pracovní schopností).

  • Zrakové postižení
  • Sluchové postižení
  • Tělesné postižení
  • Mentální postižení
  • Vnitřní postižení
  • Kombinovaná postižení
  • Duševní nemoci
  • Rodiče dětí se zdravotním postižením
  • Senioři

Zrakově postižení

Každý z nás si je vědom, že zrak je jeden z nejdůležitějších smyslů našeho těla. Kdo nemá problémy se zrakem si neumí představit, jak je těžké být slepý - nevidomý. Nevidomý člověk je plně invalidní osobou. Zaměstnávání invalidních důchodců nevidomých je v dnešní době velice náročné. Nejvíce byli zaměstnáváni nevidomí lidé v ústřednách podniků, hotelů apod. Ručně ovládané ústředny jsou nahrazeny automaty, a tak ubyla jedna z mála prací pro nevidomé osoby. Mnozí jsou rekvalifikováni na maséry. Dobře se uplatňují v lázeňství, v rehabilitačních odděleních v nemocnicích, v soukromých masérských salónech apod. Další možností zaměstnávání invalidního důchodce je u počítačů. Počítače jsou vybaveny pro nevidomé velice důmyslně, takže je mohou využívat při psaní textů, opisování aj. činnostech.

Sluchově postižení

Sluchové postižení s sebou přináší trochu lepší situaci než je tomu u nevidomých lidí. Výběr prací pro zaměstnávání ZPS je téměř neomezen, samozřejmě že nemůžeme pomýšlet na práci, kde je třeba komunikace s druhou stranou.

Zdravotně postižení osoby

Zaměstnávání osob se ZTP (zdravotně tělesným postižením) s sebou přináší mnohá úskalí. Tito lidé musí stále brát zřetel na své postižení. Určitě by všichni rádi pracovali, docházeli do zaměstnání mezi zdravou populaci, ale nedovolí jim to pohyb těla. Ochrnutí či třes končetin, a s tím nutné používání invalidního vozíku, podpůrných aparátů či berlí jsou velkým, často neřešitelným problémem při hledání práce. V současné době je velký nedostatek prací, které dříve byly dávány jako „práce z domu", např. našívání panenek, rovnání známek, kompletace drobného zboží apod. Tyto práce byly hlavně pro osoby s těžkým postižením dolních končetin, které neměli možnost dopravy do dílen apod. Dnes práce pro ZTP je nejvíce na počítačích. Programátora, tvůrce webových stránek, účetnictví, nemůže dělat každý. Proto je velká poptávka na jakoukoli kompletaci drobného zboží. Bohužel, jen málo podnikatelů tyto práce ZTP nabízí.

Musíme vyzdvihnout podnikatele, kteří zaměstnávání osob se zdravotním postižením berou vážně a jsou ochotni přizpůsobit pracovní prostředí např. vozíčkáři, který může za prací dojíždět.

Mentálně postižené osoby

Mentálně postižené osoby, zase podle rozsahu postižení, jsou invalidními důchodci. Zaměstnávání invalidních důchodců s mentálním postižením je především v chráněných dílnách. Tyto dílny vytváří nádherné věci z keramiky, tkají výrobky - např. prostírání, tvoří figurky ze slámy aj. krásné věci, které se prodávají na akcích pořádaných nejen tělesně postiženými.

Osoby s vnitřním postižením

Vnitřní postižení je postižení, které není na první pohled vidět, přesto může být velice vážné. Osoby takto postižené jsou opět podle vážnosti postižení buď invalidními důchodci, nebo osoby ZPS. Zaměstnávání invalidních důchodců a zaměstnávání ZPS je dáno pouze na základě lékařského potvrzení.

Kombinovaná postižení

Kombinovaná postižení jsou např. sluchové+tělesné postižení, duševní+tělesné postižení apod. Kombinovaných postižení je velké množství. Osoby s tímto postižením jsou téměř ze sta procent invalidními důchodci. Zaměstnávání invalidních důchodců je také pouze na lékařské potvrzení.

Psychicky postižení jedinci

Duševní nemoci. Lidé s duševní nemocí jsou většinou invalidními důchodci a ZPS. Zaměstnávání ZPS je složité a proto práci dovoluje lékař. Pokud je osoba s duševní nemocí v léčebně, tak jako terapii má práci v dílně, kde se vyrábějí různé drobnosti z keramiky, slámy, látky apod. To je práce v léčebném procesu, tedy bez finanční odměny.

Senioři

Sehnat zaměstnání pro seniory je v dnešní době velice složité. Pokud to jde, pokračují lidé, kteří dovršili důchodový věk, ve svém povolání. Situace na trhu práce je pro osoby již od padesátého roku života velice složitá. „Starobní“ důchodci, i když jsou zdravotně způsobilí pracovat, těžko práci najdou.

Závěrem

Každý žadatel o zaměstnání s tělesným či jiným postižením musí žádat lékařské potvrzení. Pražská správa sociálního zabezpečení vydává rozhodnutí pro invalidní důchodce, tzv. Pracovní rekomandaci. Tato Pracovní rekomandace je pro zaměstnavatele vodítkem, jakou práci může žadateli nabídnout a jakou práci invalidní důchodce není schopen vykonávat.

Aktualizováno: duben 2012



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Přijďte si zahrát parabadminton

Přijďte si zahrát parabadminton

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.