I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Díky NADACI AGEL se může Luděk vrátit do milovaných jesenických hor

Před nešťastnou nehodou v roce 2019 se Luděk Švásta živil jako instruktor zimních sportů v zahraniční, sportoval a celý život měl před sebou. Jeho život nabral zcela jiné obrátky v říjnu 2019, kdy si vyjel na kole, tak jak to dělával tisíckrát předtím. Po nehodě je Luděk odkázaný na invalidní vozík. NADACE AGEL přispěla Luďkovi 20 tisíc korun na přídavný pohon, díky kterému je nyní nejen samostatnější, ale také se může vrátit zpět na kopce a vrcholy Jeseníků, kde žije se svou přítelkyní.

 „Nešťastně jsem upadl a zlomil jsem si krční obratle a poškodil míchu. Podstoupil jsem dvě operace krční páteře, tři měsíce bojoval s následnými komplikacemi a po téměř roku lékařské péče a náročné rehabilitaci v různých zařízeních jsem se dostal domů. Teprve tam se plně projevily limity mého nového života. Jakožto tetraplegik se smíšenou paraparézou horních končetin se spastickou paraplegií dolních končetin jsem odkázán na pomoc s většinou běžných úkonů, “popisuje Luděk Švásta, který se narodil v Přerově, ale celý svůj život strávil v Jeseníku, kde dodnes žije.

Luděk je odkázán na mechanický invalidní vozík. Po rovině a doma se pohybuje sám, to mu také značně pomáhá zlepšovat kondici. Jeseník, kde Luděk žije, ovšem není jen rovina, a pohyb po nerovném a příkrém terénu byl pro něj problém. Kvůli těžkému zdravotnímu stavu nebyl schopný překonávat ani mírné kopce a městské překážky. To mu hodně bránilo v samostatnosti. Jeho oporou je přítelkyně, která však kvůli studiu v jiném městě není Luďkovi stále nápomocna. Před nehodou oba vyznávali aktivní život plný sportu a cestování. Jejich snem bylo se k tomuto životnímu stylu alespoň částečně vrátit. NADACE AGEL sny plní, a tak si mohl Luděk díky finančnímu příspěvku pořídit přídavný pohon k mechanickému invalidnímu vozíku. Nyní dokáže žít o kousek aktivnější život a být samostatnější.

NADACE AGEL sny plní, a tak si mohl Luděk díky finančnímu příspěvku pořídit přídavný pohon k  mechanickému vozíku

„Díky příspěvku jsem si mohl pořídit elektropohon Triride COMPACT HT, který je dostatečně výkonný i do jesenických kopců a hor. Důležité je, že nabízí speciální úpravu pro kvadruplegiky. Díky tomu je pro mě snadně a bezpečně ovladatelný. Pro nízkou hmotnost a praktický stojan jsem schopen ho sám připojit k invalidnímu vozíku. Skvělé je, že elektropohon Triride je vybaven rekuperací při brždění motorem a také má adaptivní tempomat. Díky této pokročilé technologii nemusím z dlouhých kopců stále držet brzdu, což bylo při mém postižení náročné,“vysvětluje novinku Luděk.

„Snažíme se pomáhat hendikepovaným, kteří navzdory překážkám bojují a snaží se žít plnohodnotný život. Lidé, jako je pan Luděk jsou pro nás velkou inspirací.“říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

„Mám pevnou vůli a jsem odhodlán dosáhnout co největší soběstačnosti a nezávislosti. Nadále sám cvičím a třikrát týdně ambulantně rehabilituji s fyzioterapeutem a jezdím na rehabilitační pobyty. Chtěl bych NADACI AGEL moc poděkovat za příspěvek na přídavný pohon, díky kterému jsem zase o kus dále na cestě k soběstačnosti. Pohon je super využíváme ho často, hodně nám usnadňuje. Konečně se dostaneme do přírody, už bych si to bez něj nedovedl představit,“ uzavírá Luděk Švásta.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila více než téměř 1800 žadatelů částkou přesahující 45 milionů korun.

 

 

Zdroj: Agel.cz


Datum: 20. 3. 2023 | Zobrazeno (61x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Přijďte si zahrát parabadminton

Přijďte si zahrát parabadminton

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.