I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Poradna pro handbike

Mnoho lidí se mě ptá, co to vlastně znamená, nebo na čem to jezdím, potkávám maminky s dětmi které křičí - jé mamí co to je, já to chci taky a maminky - to je trojkolo, ale na druhou stranu je hodně vozíčkářů, kteří se pokouší vrátit do života a rádi by něco zkusili, ale první co uslyší tak je cena handbiku (neboli kola pro vozíčkáře) a u toho skončí. Proto chci trochu upřesnit o co se jedná, jak začít, kde si sehnat finance, jak začít trénovat nebo jezdit na výlety s rodinou, atd.

Takže co to vlastně je handbike. Česky řečeno ruční kolo, ale ne takové to na kterém jezdili naši postižení dědouškové do hospody se systémem převodů, vysoké asi metr a seděli na něm jako na židli. Tyto doby jsou dávno pryč a když půjdeme do extrému tak moderní závodní handbike má karbonový rám,disková kola a závodník na něm téměř leží.

Michal Šiška

Jak začít. Každý, nebo alespoň většina z nás začne tak, že si půjčí od kamaráda handbike a zjistí, že je to ohromná dřina a že to neudýchá, pak se dozví cenu a končí, hledá si jinou zábavu... Určitě je to dřina a ta cena je nepoměr oproti normálnímu kolu.

Jak na to - je dobré si handbike (dále jen kolo) půjčit, ale na delší čas, z jednoho pětiminutového svezení nic nepoznáte a navíc každý má kolo nastavené podle sebe, je vhodnější vypůjčit si ho od kamaráda, který je stejně vysoký a má podobné postižení a nebo se spojit s organizací, která kola vlastní a půjčuje a vybrat to na kterém se cítíte pohodlně, pak popřemýšlet jaké nastavení si na svém budoucím kole pořídit.

První vyjetí - nelekejte se, když na poprvé ujedete v kuse méně než kilometr a kopeček pojedete na desetkrát, to je normální, ale hlavně nezkoušejte doraz toho co vydržíte, začněte pomalu kochačkou a pokud máte na kole computer, který budete muset stejně později pořídit, tak si držte tepovou frekvenci tak do 150 tep./min, tedy pokud to jde, kvadruplegici se tak vysoko mnohdy nedostanou ani při závodě, tak je třeba myslet i na toto. Takže na poprvé jen kochačka .

Kola - většinou jsou pro všechna postižení stejná jen s drobnými rozdíly v materiálech a tvarech rámů či vybavení. Pro závody rozlišujeme silniční a horská (MTB), dle postižení, skupina - A, je vybavené pro kvadruplegiky (rozlišíte podle modré helmy), B a C, je skupina paraplegiků bílé a červené helmy, pro případ, že se vyrazíte podívat na závody.

Nastavení - dnes je trend na silničním kole co nejvíce ležet, tak při výběru kola s tímto počítejte, na horských se spíše sedí, proto je třeba zkusit kolo, které vám toto umožní . U MTB delší kliky a u silničky kratší a užší úchop.

Nicméně doporučuji pořídit starší kolo, protože se říká, že optimální nastavení trefíte až tak na třetím kole. Starší se nechá pořídit zhruba od 60 000 Kč, plus, mínus. Nové od 100 000 Kč. Pokud nevíte co s penězi tak si připravte 300 000 Kč.

Financování - V současné době byl státem zrušen příspěvek ve výši 50 000 Kč (doporučuji zalistovat v sekci Sociální dávky a legislativa). Každý prodejce Vám ve vlastním zájmu poradí různé nadace, které přispívají na tyto věci cca částkou 15 000 Kč (Nadace charta 77, atd..), obecní úřad individuálně, Hejtman, sponzoři, no a pak už jen teta a babička... Je to sice otravné, ale neváhejte a využijte všechny tyto možnosti a nechá se posbírat na celkem slušné kolo.

Prodejci - Na internetu naleznete mnoho firem zabývajících se zejména distribucí, ale i výrobou těchto kol. V ČR jsou dva hlavní prodejci firma GOON prodávající kola Schmicking a MEDICCO prodávající kola Sopur.

Vyzkoušejte si to - Pokud nemáte možnost pořídit svůj vlastní handbike a chcete vyzkoušet silniční nebo MTB handbike doporučuji oslovit Černí koně kteří mají vlastní stroje které zapůjčují i na závod. Pokud máte zájem vyzkoušet silniční závody, potřebné informace najdete na stránkách ČP, které pro tento účel založil a udržuje vozíčkář a handbiker Mirek Šulc.

Na závěr si uvědomte, že časem váš kardiovaskulární systém nečinností ochabne a to mnohokrát rychleji než u zdravých lidí, tak je třeba toto brát na vědomí a dát mu patřičnou zátěž. Já osobně jsem shodil 40 Kg. www.tomasmosnicka.cz

                                                                                                           Autor: ret

Datum: 3. 9. 2012 | Zobrazeno (1711x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
ČESKO BĚŽÍ MODŘE – VIRTUAL

Virtuální běžecký závod...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.