I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Jinakost ve sportu

V tomto článku bychom Vám chtěly popsat různé druhy postižení a jejich sportovní  specifika, jakožto studentky Aplikovaných pohybových aktivit, Univerzity Palackého v Olomouci. Mezi tyto druhy patří mentální, sluchové, zrakové a tělesné postižení.

„Mentální postižení je vývojová porucha integrace psychických funkcí, která postihuje jedince ve všech složkách jeho osobnosti. “ Mentální postižení má několik klasifikací podle 10. revize WHO (světová zdravotnická organizace). Rozeznáváme lehké mentální postižení, kde je IQ 69-50, středně těžké mentální postižení s IQ 49-35 dále těžké mentální postižení s IQ 34-20 a hluboké mentální postižení, kde je IQ 20 a nižší. Jde tedy vůbec dohromady sport a mentální postižení? Rozhodně ano! Nyní se tento fakt stává stále více společensky vnímaným fenoménem. Bohužel i přes rostoucí popularitu těchto sportovců jsou stále zdravotně postižení na okraji zájmu médií a veřejnosti. Sportovci s mentálním postižením se mohou zapojit jak do Paralympiády, tak do Speciálních olympiád, které jsou pro ně typické. ČHSO (České hnutí speciálních olympiád) sdružuje 130 sportovních klubů v celé ČR a do programu je zapojeno přes 2500 sportovců s mentálním postižením. A jaké sporty ČHSO nabízí? Máme tu atletiku, plavání, cyklistiku, stolní tenis, gymnastiku, bowling, bocciu, běžecké lyžování, alpské lyžování, snowboarding, kopanou, volejbal, přehazovanou, florbal a tenis. Skoro všechny sporty jsou obecně známé. Ale co taková boccia? Boccia je velmi podobná pétanque, je určená pro lidi s těžkým mentálním postižením.

Dalším druhem postižení je postižení sluchové. Sluchová vada je snížená nebo chybějící schopnost vnímat sluchové informace. Je důležité dbát na potřeby sluchově postiženého a to jak v oblasti psychosociální, tak i ve sportovní. Zásadním bodem při komunikaci se sluchově postiženým je artikulovaná řeč prostřednictvím naučených abstraktních znaků. Sport u sluchově postižených se poměrně neliší. Olympiáda pro sluchově postižené nese název deaflympiáda, v překladu deaf jako hluchý. Podmínkou účasti na deaflympiádě je zákaz použití sluchadel nebo kochleárních implantátů během soutěže, sportovec musí být neslyšící, což se definuje jako ztráta 55 dB na lepším uchu. Poslední podmínkou je členství ve sportovním svazu. Olympijské sportovní prostředí zajišťuje Mezinárodní výbor sportu neslyšících. Mezi vybrané sporty patří atletika, plavání, cyklistika, kdy právě u nás v Olomouci se nachází největší cyklistický klub SKIVELO. Mezi další patří kuželky a stolní tenis.

Pod pojmem zrakové postižení si spousta lidí může představit různé typy. Začínáme u střední slabozrakosti, což je nejlehčí zrakové postižení přes těžce slabý zrak až po úplnou nevidomost. Může se zdát, že člověk zrakově postižený by neměl mít se sportem co dočinění. Opak je pravdou. Tito lidé mohou provozovat téměř jakýkoli sport, když je správně modifikován, neboli upraven k jejich možnostem. Například alpské lyžování, kdy první jede trasér (lyžař s plným zrakem), který dává závodníkovi jedoucímu za ním informace přes mikrofon. Dále například lukostřelba, kdy sportovci míří nikoli podle očí, ale podle sluchu, čím blíž míří k terči, tím hlasitěji zvoní. Zajímavým sportem je také judo, kdy hlavní změnou je to, že sportovci začínají těsně u sebe a navzájem se drží. Ovšem nejzajímavějšími sporty, které jsou pouze pro zrakově postižené showdown a goalbal. Showdown může na první pohled připomínat air hockey (vzdušný hokej), kdy celý stůl je ze dřeva a je rozdělen na dvě poloviny uprostřed plastovou stěnou. Téměř jako u většiny sportů zrakově postižených mají hráči na sobě klapičky, aby byli na stejné úrovni. Úkolem je dostat ozvučený míček pomocí rakety do soupeřovy branky. Může se hrát jeden na jednoho nebo čtyřhra. Goalbal se hraje na hřišti o rozměrech volejbalového hřiště. Na obou koncích je dlouhá brána, která pokrývá celou šířku hřiště, kterou brání vždy tři hráči. Hraje se se speciálním ozvučeným míčem a cílem je vhodit míč do branky soupeře.

Posledním postižením je již zmiňované postižení tělesné. Může mít mnoho forem. Dětská mozková obrna definující se jako  „raně vzniklé postižení mozku projevující se převážně v poruchách hybnosti a vývoje hybnosti“. DMO může mít několik podob, například diuréza či diplegie, což je porucha hybnosti dolních končetin, hemiparéza či hemiplegie, postižení jedné poloviny těla a kvadruparéza či kvadruplegie, postižení všech čtyř končetin. Přičemž paréza je částečné ochrnutí končetin a plegie je úplné ochrnutí. Dále jsou to například lidé s rozštěpem páteře, neboli spina bifida, což je nedokonalé uzavření medulární trubice a následný výhřez míchy z páteřního kanálku. Ochrnutí po poranění míchy je získané postižení, nejčastěji po autonehodách nebo skocích do vody. Rozsah ochrnutí je závislé na výšce poškození míchy. Poslední možností pro získané tělesné postižení jsou amputace či deformace například chodidel. V oblasti sportu si můžou tělesně postižení dopřát téměř jakýkoli sport, který je správně modifikovaný. Sportovci používají různé kompenzační pomůcky, například sportovní vozík pro sporty jako basketbal, rugby nebo florbal, dále speciální formulka pro atletiku, různé protézy pro běh nebo lyžování.

Sport je velmi důležitý jak pro zdravé, tak pro osoby se zdravotním postižením. Měl by být nedílnou součástí každého z nás.

 

Více informací - ZDE

 

                                                                    

 

  Autoři: Gabriela Adámková, Veronika Procházková, Markéta Hubrová

 

Datum: 24. 10. 2018 | Zobrazeno (442x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Multidisciplinární podpora rodin dětí s hendikepem

Máte dítě, které je handicapované a hledáte další možnosti? Potřebujete zkontrolovat, zda jste využily všech možností sociálních dávek? Hledáte nové způsoby péče o své dítě? POMŮŽEME VÁM NAJÍT SPRÁVNOU CESTU...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.