I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Jako laureát ceny Křesadlo za rok 2018 byl vybrán pan Roman Lupoměský

Od dětství organizoval propagaci tenisu neslyšícím dětem. V osmi letech vstoupil do TJ Na Křečku v Praze, později pomáhal jako asistent trenérů stovkám slyšících dětí. Překonával obtíže jako handicapovaný proti soupeřům, když ho nechtěli pouštět na antuku, ale nikdy to nevzdal. Neustále navštěvoval Štvanici a zvědavě pozoroval tréninky špičkových tenistů. Nakonec ho vřelý trenér TJ Na Křečku vybral na přebor, kde nahrál dostatečně zápasů mezi slyšícími od starších žáků po dorostence. Poté, když se klub rozpadal, hledal jiné kluby. Náhodou prostřednictvím tlumočníka ve svých patnácti letech promluvil se šéfem trenérů LTC Štvanice, ale nakonec ho do klubu nedovolili přijmout, kvůli obtížné komunikaci s hráči a doporučil mu zkusit klub Dukly Praha a Bohemian. Nakonec ho přijali na zkoušku na tréninky do soukromé tenisové akademie u pana Antonína Bolardta, ex-nehrajícího kapitána Československa Davisového Cupu týmu. Bohužel kvůli financím musel přestoupit zpět do klubu TJ Na Křečku, kde je i dnes, po 33 letech. Od dorostového věku hrál mezi slyšícími i neslyšícími hráči a hrál v mezinárodních turnajích pro sluchově postižené v Evropě a rovněž se stal mistrem tenisu republiky pro neslyšící.

Od dětství organizoval sám ve své dobrovolnické činnosti od roku 1981 osm tenisových akcí. Pracoval dobrovolně veškeré aktivity tenisu pod ČSNS, pobočka PSKN Praha víc než 10 akcí po Praze. Pozdě zakládal Český tenisový svaz neslyšících a věnuje se mnoha akcím přes 45 akcí včetně mezinárodní tenisové turnaje. Celkem se turnajů zúčastnilo přes 350 hráčů, většinou mužů a díky jeho projekt uspěl v participativním rozpočtu MŠMT ČR a později pod Prahou 15 pokračuje dodnes. Pan Lupoměský se věnuje nekomerčním projektům a zasazuje se o rozvoj sportu neslyšících v ČR. Je to poctivý, věrný tenisu, který všemi silami podporuje tenis pro neslyšící. Je to pravý dobrovolník, pro kterého je jeho činnost radostí. Věnuje svou činnost tenisu a podporuje rozvoj komunity neslyšících hráčů tenisu. Jak sám říká: „Nejsem sobec, chci pomoc objevit tenis neslyšícím, a to ohromně naplňuje můj dobrovolnický život“.

 

Jako laureát ceny Křesadlo za rok 2018 byl vybrán pan Roman Lupoměský

 Foto archiv (ČTSN): Pan Lupoměský převzal cenu od pana primátora MUDr. Hřibu.

Neslyšící aktivista Roman Lupoměský získal cenu Křesadlo za rok 2018 za svoji více než 30 let trvající dobrovolnickou činnost v oblasti sportu osob se sluchovým postižením. Cenu převzal 24. dubna 2019 v rezidenci primátora hlavního města Prahy z rukou primátora MUDr. Zděnka Hřibu.

Proč se stal oceněným? Není divu, vždyť málokdo je takový jako on, a ještě s těžkým sluchovým postižením, ohromně inspirující ve výchově k bílému sportu, převážně dětí, žen a mužů se sluchovým postižením. Uspořádal sám několik tenisových turnajů v tuzemsku, včetně mezinárodních turnajů a ještě tréninky v různých školách i jako mimoškolní aktivity.

Od dětství snil o nesplněném snu o kariéře v tomto sportu a ocenění za dobrovolnickou činnost ho Romana naplnilo velkou radostí. Bere jej za zaslouženou odměnu za svou práci se sportem v oblasti neslyšících. Jeho stručný příběh najdete níže.

 

Foto archiv R. Lupoměského:  Když mu bylo devět let, děda mu daroval psací stroj na psaní malé propagace tenisu neslyšícím dětem na prázdninách.

 

 

 

 

 

Zdroj: Český tenisový svaz neslyšících, z.s. (ČTSN)
Zpracoval: ret

Datum: 25. 4. 2019 | Zobrazeno (103x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Létání ve větrném tunelu pro handicapované

Zrakově postižení, amputáři, vozíčkáři, ale i lidé s intelektuálním handicapem je tu adrenalinový simulátor volného pádu ...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.