I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Vlastní poznatky a obecné postřehy z pracovní cesty do Varšavy

Když jsem vystoupil z vlaku, oči mi padly na obrovský Palác kultury postaveného ve stylu socialistického realismu, architektonicky podobnému hotelu International u nás v Dejvicích. Jediná neslyšící žena na doktorandském studiu mne doprovodila a říkala, že další podobné stavby jsou Paláci kultury v Rize a nejznámější Lomonosovova univerzita v Moskvě, kterou navštěvovali také neslyšící.

Vzpomněli jsme také na Varšavskou smlouvu, plán na vytvoření socialistického impéria po druhé světové válce, podobný NATO. Ve skutečnosti socialistické Polsko nemělo hluboký vztah s bývalým Československem. Po socialistické éře se vytvořily vzájemné vztahy, díky bývalému prezidentovi České republiky a zesnulému prezidentovi Polska. Není divu, že se tyto osobnosti staly nejen konservatoří spíše pravicové politiky, ale oba vnímali bolest minulých časů a intenzivně se snažili prohloubit diplomatické styky s blízkými sousedy. V současné době rád slyším o česko-polských vztazích, díky například V 4 a různým smlouvám v oblasti zahraniční politiky. Právě proto mám několik nápadů, kromě toho, že v rámci Česko-polského fóra naše organizace domlouvá užší spolupráci s polskými subjekty a akademickým sektorem.

Pan Lupoměský a (zleva) paní Rozcan, prezidentka Polského svazu neslyšícíchl jsem neformální schůzku s prezidentkou Asociace neslyšících Polska na recepci hotelu ve Varšavě, kde se zúčastnila konference ohledně legislativy v oblasti zdravotně postižených v Polsku. Ochotně mi věnovala hodinu na jednání, během něhož krátce mluvila o všeobecné nespokojenosti s EU i o zklamání s Evropskou unií neslyšících. Obě instituce nabízí řešení a informace týkající se sluchově postižených, které ovšem na národní úrovni nemají potřebný dopad. Můj názor je podobný, ale více nezávislý. Paní prezidentka říkala, že polská vláda premiérky Szydlové se snaží dodržovat směrnice EU, především legislativní normy ohledně migrace apod., a po řadě fiasek s EU by Poláci raději měli určitou samostatnost. Očekává se, že v nová polská vláda přinese hodně změn ve všech sektorech včetně školství a sociální oblasti, a proto se čekají také nové vyhlášky v oblasti zdravotně postižených. Mohu říci, že v současné době není jednoduché řešení u jednání vládní rady u kulatého stolu s dalšími členy, včetně neslyšících, na kterém se prosazovalo hodně podnětů kolem tlumočnické služby či v jiných sociálních oblastech, které se by týkala neslyšících. Situace v Polsku je ještě horší než v Čechách. Někteří neslyšící klienti musí zaplatit sami za tlumočení u lékaře. Sociálně tlumočnické projekty by neměly být tak moc decentralizovány; v Polsku totiž existuje spousta organizací pro neslyšící, ale bez kvalitní regulace systému dotací. Strukturalizace tlumočnické služby pro neslyšící by byla velmi prospěšná.

Památník vyjadřující úctu k neslyšícím dobrovolníkům za boje proti nepřátelům během světové válkyProšli jsme po městě, v centru nedaleko budovy Parlamentu je škola pro neslyšící, která patří mezi desítky nejstarších škol pro neslyšící v Evropě. Počet neslyšících dětí v ní je přibližně dvě stě od mladého věku až do dospělosti. Mají neslyšící učitelky, které vyučují samostatně ve třídě, bez asistenčních učitelů. Škola má svůj kabinet v muzeu, kde jsem uviděl portrét bývalého prezidenta Lecha Kačinského, který si potřásal rukou s neslyšícími ze skupiny partyzánů během druhé světové vláky, kdy školu zachránili před bombardováním. Ještě žije jeden z neslyšících veteránů, ostatní již odešli. Zpět od školy pro neslyšící směrem k Parlamentu jsou všude sídla ambasád, u velvyslanectví Spojených států přes silnici je pomník republikánského prezidenta Ronalda Reagana. Náhodu jsem tam potkal dva starší neslyšící a zeptal jsem se, zda ten pomník odráží americko-polské vztahy. Reagoval, že je to úplně jinak, v současném Polsku sice mají lidé svobodu, ale mnoho Poláků chce odjet do USA a prochází tvrdým procesem žádostí o víza a povolení pobytu, proto tito starší občané se na pomník dívají s určitým zklamáním ze současné situace.

 

 

 

Zpracoval: ret

Autor: Roman Lupoměský, ředitel Neslyšící s nadějí

Datum: 7. 7. 2016 | Zobrazeno (121x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Open skies for handicapped

Vyhlídkové lety pro osoby se zdravotním znevýhodněním včetně doprovodného programu pro širokou veřejnost - zdarma !!!

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.