I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

VODÁCKÝ VÍKEND PRO RODIČE S DĚTMI SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM A JEJICH SOUROZENCI

Ve dnech 23.–25.06.2017 probíhal v pískovně Náklo u Litovle vodácký víkend. Akce se bude opakovat i tento rok. Zde je krátké ohlédnutí za loňskou akcí a také pozvánka na připravovaný letošní ročník. Vše včas upřesníme. Ve wake parku jsme mohli vyzkoušet spoustu zajímavých vodních sportů jakou je paddleboarding, při kterém člověk rovnoměrně zapojuje celé tělo, zlepší smysl pro rovnováhu a fyzickou kondici. Zjednodušeně řečeno jde o pádlování na prkně podobném surfu. Podobnou variantu, jakou lze ve wake parku vyzkoušet je paddle yoga, při které dochází k uvědomování si a posilování všech svalů, především těch hlubokých. Další služby, které pískovna nabízí jsou chillout zóna, vodní vlek a stanová zóna.

Při příjezdu do areálu jsme díky štědrosti vlastníků měli vstup a pobyt na vyhrazeném místě zcela zdarma, a to pro všechny účastníky. Jednalo se o stanovou zónu, kterou jsme měli na celé 3 dny jen pro sebe.

Program byl jasný, vzít děti se zrakovým postižením na vodu a ukázat jim jakými možnostmi voda disponuje a kolik zábavy můžeme zažít. Život není jen o přežívání a bytí den co den, ale o tom žít každičký den jako by byl ten poslední, avšak pro děti, které mají zrakové postižení, může být život občas trochu těžký. Pokud jste se nikdy nesetkaly s osobou se zrakovým postižením – a tím nemáme na mysli osobu s brýlemi – musíme rozlišit vidění centrální, kterým vnímáme vidění a barvy a periferní, který umožňuje vnímat prostor a orientovat se v něm. Za osobu se zrakovým postižením je považována každá osoba, která je nějakým způsobem omezena na každodenních činnostech. Samotnou skupinu tvoří osoby nevidomé a slabozraké, jejichž postižení je těžké.

V dětském věku dochází k velkým biologickým i psychosociálním změnám. Sociální kontakt je pro dítě se zrakovým postižením obzvlášť důležitý. Je ve věku, kdy si pomalu začíná uvědomovat svou jinakost, proto je dobré nasměrovat jeho pozornost ke sportu. Zde získá pocit, že někam patří a získá více sebevědomí. Nejen, že si vypěstuje pozitivní vztah ke sportu, který má pozitivní vliv na jeho psychickou i fyzickou stránku, ale zároveň se setkává o vrstevníky se zrakovým postižením, kteří mu dodávají pocit uznání a uplatnění.

Po sestavění stanů a seznámení se s rodinami jsme si poseděli u táboráků a všichni jsme rozbalili zásoby z domu a začali opékat špekáčky. K tomu nám hráli na kytaru a všichni jsme se dali do zpěvu, ať už to bylo či nebylo falešně, i tak jsme si večer užili.

Další den ráno nás čekala dobrodružná jízda na řece Moravě. Všichni jsme se chopili pádel, dokonce i ti nejmenší a nasedli jsme do raftů. Místy byla jízda nebezpečná, dokonce jsme sjížděli i malý jez, a i když byl malý stejně napáchal dosti škody, protože jeden raft to nezvládl a pasažéři na vlastní kůži zkusili, co voda dokáže. Prý byla teplá, dodali.    

Jelikož bylo opravdu krásné počasí, nic nám nemohlo bránit v cestě. Druhý den jsme se rozhodli, že poplujeme neznámou cestou. No, nebylo to nejlepší rozhodnutí. Celou cestu jsme naráželi na spadlé stromy, mělkou vodu a další překážky. Kupodivu dětem to vůbec nevadilo, i když mají zrakové postižení a prakticky nevěděli kam plujeme a co máme v cestě, strašně si to užívali. Opravdu nejvíce si však užívali vodní bitvy. Fakt, že jsme byli durch mokří a voda byla opravdu všude (skoro jsme se potápěli, jak jsme měli plný raft vody), dětem zkrátka vůbec nevadil.

A to byl účel celého našeho výletu. Rodiče se svými dětmi sblížili, skamarádili se s ostatními dětmi, a dokonce i rodičové nelitovali dovolené, kterou si museli vybrat. Z akce si domů neseme krásné vzpomínky a další rok se opět těšíme na spolupráci. Zároveň děkujeme za možnost bezplatného využívání prostor v pískovně Náklo.

V případě zájmu se obraťte na Centrum APA - https://apa.upol.cz/

 

Zpracoval: ret

Autor a zdroj: APA

Datum: 2. 5. 2018 | Zobrazeno (171x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Adrenalin pro handicapované na letišti Příbram

Máte handicap a chcete si vyzkoušet tandemový seskok padákem, řízení letadla, let v akrobatickém či bezmotorovém letadle, nebo si užít vyhlídkový let?

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.