I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

NADACE AGEL plní sny Karolínce, tanečnici na vozíku se svalovou dystrofií

Sny se mají plnit a NADACE AGEL je také plní. Patnáctiletá Karolínka Dejová, která se narodila s onemocněním svalová dystrofie a je na vozíčku, si díky nadaci splnila sen, po kterém toužila od dětství. Kromě splněného snu přispěla NADACE AGEL na léčbu v lázních nebo umožnila Karolínce tančit pro účastníky během charitativního běhu Těšínská osmička.

Patnáctiletá Karolínka, která se narodila s onemocněním svalová dystrofie a je na vozíčku, se díky nadaci mohla zúčastnit přímého přenosu pořadu StarDance XI ...když hvězdy tančí. Slečna, která se i přes nepřízeň osudu stala tanečnicí, během jednoho televizního večera mohla usednout do hlediště a na vlastní oči vidět soutěž, kterou vždy chtěla zhlédnout.

„Jsem hrozně moc ráda, že jsem se mohla zúčastnit přímého natáčení StarDance. Byl to úžasný a nezapomenutelný zážitek! Natáčení je stokrát lepší než u televize. Nikdy mi neutekl žádný díl. Tanec patří do mého života. Tajně jsem si přála, že bychom s mou kamarádkou Eliškou mohly vystoupit v doprovodném programu nebo bych si moc ráda zatancovala v díle vozíčkářů. Třeba se mi někdy tento sen splní,uvedla Karolínka po návratu domů.

Vystoupení v doprovodném programu StarDance sice nedopadlo, zato ale mohla Karolínka se svou kamarádkou Eliškou vystoupit během doprovodného programu charitativního běhu Těšínska osmička s choreografií Never enough. Karolína a Eliška spolu tančí už více než osm let v Tanečním klubu Gradus Štramberk. Za tu dobu absolvovaly spoustu společných zážitků a vystoupení na prestižních akcích po celé České republice. Účastní se také charitativních a benefičních projektů. Jsou držitelky ceny Rekordy handicapovaných hrdinů, několikanásobné vítězky tanečního festivalu ve Vídni a v loňském roce získaly zlatou medaili na světové soutěži v para dance. V roce 2019 si společně splnily sen, když se zúčastnily televizní show Československo má talent. „Ještě před operací, kterou má Karolínka čerstvě za sebou, dostala pozvání tancovat v Praze na Plese na kolečnách, který se bude konat v prosinci. Spolu s Eliškou zvládla několik soutěží a vystoupení na koncertě k 65. výročí Lidové konzervatoře, v Národním moravskoslezském divadle na akci Mezinárodní dny handicapy Všechny barvy duhy nebo v Dolních Vítkovicích na udělování cen Křišťálový kamínek,popisuje aktivity paní Seidlová, babička Karolíny.

NADACE AGEL plní sny Karolínce, tanečnici na vozíku se svalovou dystrofií  (2)Do projektu PLNÍME SNY DĚTEM přihlásila svoji vnučku Karolínku paní Daniela Seidlová, která pracuje v Nemocnici AGEL v Novém Jičíně jako zdravotní sestra. S manželem mají vnučku ve své péči zároveň s jejím 17 letým bratrem Filipem. Přes svůj hendikep je Karolína velice cílevědomá. Věnuje se v ZUŠ hře na zobcovou flétnu. Hraje také na elektronické varhany a zpívá v pěveckém sboru v Základní umělecké škole. Přestože se Karolínka pohybuje na invalidním vozíku, je tanec její největší vášní. Doma má řadu diplomů, pohárů a medailí z tanečních i mezinárodních soutěží. Je pravidelným hostem mezinárodních sportovních her EMIL OPEN, kde tancuje v průvodním programu při zahájení a na Benefici pana Jana Krause. 

Vzhledem k tomu, že se Karolínčin zdravotní stav postupně zhoršuje, hledá si Karolínka jinou zábavu a s tancem musela na chvíli přestat. Vždycky ráda kreslila a malovala. Před dvěma lety začala chodit v ZUŠ také na výtvarný obor. Spolupracuje s autorkou audiopohádky Zuzajda a Jurajda. Podílí se ilustrací  na spolutvorbě. Po ukončení základní školy, by se Karolína chtěla výtvarné tvorbě věnovat. 

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo splnit Káji její sen, a to i díky vstřícnosti vedení České televize. Setkání s Karolínkou pro mne bylo jedno z těch, na které se nezapomíná. Milá, krásná mladá slečna, která je velmi talentovaná a má můj velký respekt a obdiv. Stejně jako její prarodiče. Káju jsme museli znovu vidět, a proto jsme ji a její kamarádku Elišku pozvali, aby vystoupily v doprovodné programu Těšínské osmičky. NADACE AGEL mimo jiné ispěla Karolínce částkou 40 000 tisíc na léčebnou rehabilitaci v Sanatoriích Klimkovice,říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

Podle babičky Kája nemá ráda, když ji někdo lituje. Je šťastná, když ji zdraví berou mezi sebe. I s lehkým mentálním a těžkým tělesným postižením se snaží vyrovnat zdravým vrstevníkům. Na své postižení říká: „vždyť já jen nechodím.Není to pravda. Potřebuje k sobě asistenta, který by ji pomohl v běžných úkonech. Mým cílem je, aby byla šťastná, dokud to jde. Z celého srdce bych ráda poděkovala za podporu naší vnučky Karolínky. Karolína se narodila již s postižením těžká svalová hypotonie. Později, až byla v naší péči, ji byla diagnostikována svalová dystrofie typu LAMA 1A. Karolína přes své postižení je velice aktivní dítě. S přibývajícím věkem a s hormonálními změnami se její zdravotní stav pomalu horší. Vzhledem k tomu, že prosedí většinu dne, se Karolíně bortí páteř. Tento stav je zřejmě způsobený vyluxovanou kyčlí a velkými bolestmi, které Karolína má. Nedávno Karolínka absolvovala velkou ortopedickou operaci pravé kyčle. Kéž by se Karolíně páteř po operaci srovnala a bolesti ustaly. Výsledek však, jak nám bylo lékaři před operací sděleno, není jistý. Věříme však, že vše dobře dopadne a k tanci se zase vrátí. Velice si vážím Vaši štědré pomoci.  Ale také práce všech lidí s dobrým srdcem v NADACI AGEL, říká paní Seidlová.

 

 

 Zdroj: Agel.cz

Datum: 8. 11. 2022 | Zobrazeno (62x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Létání ve větrném tunelu pro handicapované

Zrakově postižení, amputáři, vozíčkáři, ale i lidé s intelektuálním handicapem je tu adrenalinový simulátor volného pádu ...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.