I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

LABYRINT DUŠE

Spolek Fotografiemi pro radost pořádá již 3. ročník festivalu umění osob s mentálním postižením – letos pod názvem LABYRINT DUŠE. Je svět osob s mentálním postižením skutečně černobílý?

Fotografie pomáhají lidem vidět. My chceme pomoci vidět barevný svět osob s mentálním postižením … to je téma projektu, který je realizován napříč celou republikou a je v mnohém ojedinělý.

Myšlenka podpory integrace osob s mentálním postižením do běžném života veřejnosti cestou jejich fotografií, umění nebo dovednostmi se zrodila v roce 2015 a během tří let počet zúčastněných organizací v projektu stoupá, v letošním roce je jich 17 pečujících o více jak 2000 osob s hendikepem.

V projektu jsou malí autisti z mateřské školy, děti i dospělé osoby s mentálním či kombinovaným postižením ze spolků, stacionářů nebo ústavů, a to od Tábora přes Prahu, Vysočinu, sever a východ Čech, kolem jižní Moravy až po Ostravský kraj „rázovitý“.

Našimi patrony jsou osobnosti s velkým srdcem a čistou duší, jaderná fyzička Dana Drábová a fotograf Robert Vano.

Rok 2018 je opět v něčem netradiční  – pro letošní rok bylo zvoleno téma fantazie a VŮBEC POPRVÉ se chystáme na výstavu vlastních fotografií našich parťáků s mentálním či kombinovaným postižením. Na svoji první výstavu se naši kamarádi připravovali během fotografických workshopů, které vedli profesionální fotografové, mnohdy nositelé ocenění CzechPressPhoto nebo dokonce i WorldPressPhoto. Jsou jimi Jarmila Štuková, Roman Vondrouš, Vašek Šilha, Fotograf bez talentu nebo manželé Daňkovi. Je nám ctí i potěšením, že tyto fotografie a zážitky z těchto workshopů oslovily velkou část naší veřejnosti a hlavně udělali šťastnými naše nadějné fotografy, které osud do života vyslal s hendikepem ale nikoliv bez fantazie.

Kdo ví, možná se během workshopů zrodil další fotograf, který svými fotografiemi bude spojovat svět osob s postižením se světem svého okolí, zachytí život ve svých organizacích a přispěje tak k podpoře integrace mezi širokou veřejnost.

Kromě fotografických workshopů proběhly i levandulové workshopy na Levandulovém statku v Bezděkově u manželů Drlíkových, kde se parťáci učili dělat levandulové limonády nebo péct levandulové sušenky.

A to není vše, co letos společně vytváříme. Fantazie našich kamarádů je bezedná a tak jsme si řekli s dalších slavnou tváří letošního ročníku, módní návrhářkou Liběnou Rochovou, že ve spolupráci s jejími studenty UMPRUM, uspořádáme letos módní přehlídku originální kolekce, jejímiž autory budou osoby s mentálním hendikepem a nebude to jen tak ledajaká přehlídka, modely se budou předvádět formou tance pod vedením profesionálních tanečníků z uměleckého souboru Bílá holubice.

Zakladatel značky Woowa, originálních českých dřevěných hodinek, Pavel Tesařík nám nabídl spolupráci při tvorbě originálních dřevěných náramků, kterými se můžou prezentovat dřevodílny dalších organizací, které se přihlásily do našeho projektu.

… a tak se nyní kreslí návrhy módní kolekce, chystá se šití, vyrábí se dřevěné náramky a hlavně se vybírají ty nejkrásnější či nejautentičtější fotografie našich parťáků, aby se vše prezentovalo na veliké společné akci, která se bude s podporou Nadace ČEZ pod názvem LABYRINT DUŠE konat 4. listopadu 2018 od 13h v Praze, v kreativním centru VNITROBLOCK, které je stejně originální jako naši parťáci.

Proč zrovna Labyrint duše?

Každý má svou duši jinou a v každé duši se odehrává něco jiného a je přeci úplně lhostejné, zda jde o osobu s hendikepem nebo bez. A navíc, na učení není nikdy pozdě a učit se novým věcem, ať už je to fotografování nebo třeba módní návrhářství, stojí za to!!

A jak to dopadlo, jak vidí osoby s mentálním postižením svět kolem sebe? Tak na to se přijďte podívat mezi nás 4. 11.   

Akci moderuje Patrik Rokl, který nás už úspěšně provedl loňským ročníkem festivalu.

Bude vernisáž fotografií, ocenění nejlepších fotografií, módní přehlídka, koncerty skupin Mentallica, Poprask a Rytmy, velké hudební překvapení našeho hudebního ambasadora a úžasný trh chráněných dílen, kde seženete vše, čím chcete radost udělat svým rodinám či přátelům.

 

NA AKCI BUDOU VŠICHNI NAŠI PARŤÁCI, NAŠI DRAZÍ PATRONI - DANA DRÁBOVÁ A ROBERT VANO … i všichni naši ambasadoři letošních aktivit LIBĚNA ROCHOVÁ, PAVEL TESAŘÍK A SAMOZŘEJMĚ NAŠI DRAZÍ FOTOGRAFOVÉ Z WORKSHOPŮ.  

 

JSTE VŠICHNI ZVÁNI! Neměli byste chybět, takovou akci Praha dlouho nezažila! J

www.fotografiemiproradost.cz

https://www.facebook.com/pomahamefotografiemi/

 

Už pro příští rok nás oslovují další organizace s žádostí o účast a nám je to ctí … víme, že jdeme správným směrem…

Fotografie, které máte možnost vidět na sociálních sítích, webu nebo na výstavě fotografií jsou z dílny jednotlivých organizací, které zachycují své zážitky během svých aktivit a my o ně nechceme ochudit veřejnost, protože mnohdy ani netuší, jak barevný svět to dokáže být a že je možné osobám s mentálním postižením i nepatrnou pomocí a podporou pomoci ten jejich pohled na svět šířit dál. Máme se mnohdy od osob s mentálním postižením co učit, a to je dle našeho názor podstata jejich integrace mezi nás.

 

 

„Když mě něco osloví, pak jsou to nejčastěji fotografie, protože si myslím, že fotce trochu rozumím. Tedy, když můžu pomoci někomu s fotkou, tak je to pro mě nejsnadnější cesta. A když se fotky propojí se zážitky a otevřením světa lidí se zdravotním postižením, pak je to prostě skvělý projekt.“

 

-      Robert Vano o projektu

SPOLUPRÁCE S DEBRA ČR

… při navozování letošní spolupráce při tvorbě unikátní módní kolekce a její prezentaci se skvělým člověkem, módní návrhářkou Liběnou Rochovou, se na nás usmál osud. Liběna nás požádala o spolupráci dílen našich parťáků (organizace zapojené do projektu) při chystané limitované kolekci NaDotek na podporu péče o osoby s nemocí motýlích křídel. Byli jsme přesvědčeni, že se naše dílny s radostí zapojí a skutečně … ta radost nad tímto projektem a nasazení všech, ať už dílen vedoucí tak i samotných osob s mentálním hendikepem, které v dílnách pracují, byla obrovská. Dalo by se říci, že okamžitě po projednání s nimi se začali líhnout první motýli napříč celou republikou – od Ostravy po Prahu – malí, velcí, barevní, černobílí, zlatí nebo třeba háčkovaní.

V současné době už větší část vylíhnutých motýlů přeletělo k Liběně a hledají si své místo na krásné kolekci NaDotek, která bude prezentována na akci DesignBlok v závěru října 2018. A kolik jich je celkem? Více než 500.

 

 

 Autor: Marta Kopecká

Datum: 1. 11. 2018 | Zobrazeno (74x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Nabízíme ubytování ve 2 bezbariérových objektech

Ubytování je na adrese...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.