I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Testovali jsme pro vás – veslování pro handicapované

Veslování přináší volnost pohybu, sportovní vyžití, ale také další integrační aktivitu, kterou mohou provozovat handicapovaní společně se zdravými. Tento v ČR nový sport lze navíc provozovat s rozličnými handicapy od kvadruplegie až po zrakové či intelektuální postižení. Paravesloveslováním se rozumí kajak, kanoe nebo skif.

V zahraničí v tomto sportu handicapovaní již dávno závodí a dokonce je veden mezi sporty paralympijskými. V ČR je momentálně podána žádost u výkonného výboru ČATHS o oficiální zařazení mezi naše paralympijské sporty. Prvním průkopníkem u nás a tím, kdo případným zájemcům poradí se začátky, je 1.Centrum zdravotně postižených v Českých Budějovicích (dále jen CZP). Zde nám také umožnili veslování vyzkoušet (v našem případě skif) a podali nám mnoho zajímavých informací.

Skif v úpravě pro vozíčkářePro naše použití byl skif dovybaven plováky po stranách a opěrkou sedačky, což je standardní vybavení pro paraplegiky. Sedačka je pro paraplegiky sice stavitelná, ale pochopitelně zafixovaná v jedné pozici. Cena takovéto lodě se pohybuje okolo 80 000 Kč. Obdobné je to u cen kajaků a kanoí. Cena se také odvíjí od individuálních úprav dle jednotlivých handicapů.

Vyzkoušení jednotlivých typů lodí

Jelikož se CZP nachází opravdu pár metrů od vody, není problém po domluvě vyzkoušet veslování takřka kdykoli. Osobně jsem měl největší obavy ze samotného přesednutí z vozíku do lodi. Jelikož jsou plováky demontovatelné, lze loď přistavit těsně k molu. Sedačka lodě je pak v jedné rovině s molem. Na samotném veslování není nic složitého, avšak technika rychlostního veslování je o něco náročnější. Vytáčení vesel, „zaboření“ do vody a následné přesunutí do přední polohy je sice věcí cviku, ale ne každý, vzhledem ke svému handicapu, zvládne otáčet vesly (viz video níže). V těchto případech (např. kvadruplegici) se vesluje klasicky „jako na pramici“, tedy bez vytáčení vesel. Já osobně jsem se v pase kurtoval, ale opět je to individuální dle handicapu.

Bazénový veslovací - pádlovací trenažérCo se týče zmíněných postranních plováků, nepřišlo mi, že by měly větší vliv na nějaký odpor, avšak stabilita skifu proti převrácení je velmi slušná. Ta radost z volného pohybu po vodní hladině a vědomí další aktivity, o kterou si my handicapovaní můžeme obohatit život, je k nezaplacení.

Závodní veslování

Pokud si myslíte, že jde o sezónní sport, který je navíc závislý na počasí, jste na omylu. V této době se v ČR pořádají závody na veslovacích trenažérech, zpravidla v zimních měsících. V CZP mají k dispozici také bazénový trenažér. Zrakově postižení mohou např. trénovat na 2 nebo 4 veslici ve smíšené posádce či mixu, ve kterém se také závodí. Ohledně zařazení do jednotlivých kategorií dle handicapu je lepší kontaktovat přímo p. Jirku Smékala z CZP. Závodí se na tratích 200 m kanoe a kajak a 1 km veslování (skif). Je proto lepší zvážit také vaše silové či vytrvalostní předpoklady. Některé větší závody např. v Račicích nebo Primátorky pořadatelé ochotně otevírají i pro handicapované, což je pro nás skvělá zpráva.

Nasednutí do lodí s dopomocí zkušených trenérů 

Podrobnější informace

Za nás doporučujeme kontaktovat 1.CZP České Budějovice, p. Jiří Smékal - telefon 604 718 304, poradit se a osobně vyzkoušet nejvhodnější variantu veslování – pádlování.

 

Další informace naleznete:

Inernational Canoe Federation (IPC) - ZDE

1.CZP České Budějovice (CZP) - ZDE

 

 

Autor: ret

Zdroj: 1.Centum Zdravotně Postižených České Budějovice

Datum: 12. 7. 2014 | Zobrazeno (448x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
7th Czech Para Badminton Open 2024

S potěšením Vám oznamujeme, že Czech Para Badminton Open se příští rok vrátí...---- We are pleased to announce that the Czech Para Badminton Open will return next year ...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.