I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Domácí dialýza změnila panu Petrovi život - Světový den ledvin

Na 14. 3. připadá Světový den ledvin – také Nemocnice AGEL Nový Jičín v současné době poskytuje dialyzační péči 60 pacientům a další pak eviduje v režimu domácí dialýzy. V České republice bylo zdejší pracoviště jedním z prvních, které začalo s programem HomeHD, tedy dialýzy v domácím prostředí. Dnes je také pan Petr (56) z Frenštátu pod Radhoštěm jedním z mnoha, kteří tuto terapii využívají.

Zpočátku jsem bojoval sám se sebou. Šlo především o změnu životního stylu, tím mám na mysli nové stravovací návyky, neporovnatelně častější sledování tělesné hmotnosti a všudypřítomná a doposud nepoznaná věc – jak zautomatizovat v hlavě a zařadit tak do běžného života tu pravidelnou návštěvu hemodialyzačního střediska,“ líčí své počátky s využíváním hemodialýzy pan Petr. Nepopírá, že v takové situaci je člověk z nového režimu ve stresu. „ Když pro mne měla přijet sanitka, býval jsem v této počáteční době pokaždé nachystán na odjezd i více než hodinu předem. Zkrátka jsem to asi až příliš intenzivně prožíval,“ říká pacient. Pak mu ale v Nemocnici AGEL Nový Jičín nabídli domácí dialýzu.

„V době, kdy jsem si na veškeré ty novoty přivyknul, bylo mi v Novém Jičíně nabídnuto provádět si dialýzu sám doma pod dohledem další osoby, jíž byla a doposud je moje manželka. Ve spolupráci společností AGEL a výrobce dialyzačního přístroje jsme byli proškoleni s manželkou tak, abychom byli schopni dialýzu provádět doma. Byl to krok, za který jsem všem zúčastněným velmi vděčný,“ říká pan Petr a přidává výčet největších výhod takovéto domácí terapie. „Pacient se nestará defacto o nic a má zpravidla 4 dny v týdnu volno. Neřeší objednání materiálu na další měsíc, koordinaci času jednotlivých dialýz s návštěvami lékařů ,ani se soukromými aktivitami. Můžu si rozhodovat sám o termínu každé z prováděných dialýz (samozřejmě s dodržením jejich četností a délek). Dialýzy pak jsou časově kratší – zpravidla 2,5 až 3 hodiny na každou z nich. Je to život, který si uděláte, jak se Vám líbí a jak jej chcete mít. Já osobně bych rozhodně neměnil,“ říká pan Petr, který se dokonce díky spolupráci s výrobcem mohl bez jakýchkoli problémů zúčastnit svatby syna Anglie.

Domácí dialíza„Když zvážím, jaké byly možnosti ještě před pár desítkami let, jsem z pohledu dialyzovaného pacienta velmi rád, že žiju v době současných možností. Chci tímto poděkovat všem lékařům a sestrám z nefrologie i všem, kteří ni poskytovali materiál pro domácí dialýzu a telefonickou a on-site odbornou pomoc, a to kdykoli bylo zapotřebí,“ uzavírá pan Petr, jehož momentálním životním krédem je transplantace ledviny.

„Přímo v naší nemocnici pak máme 15 hemodialyzačních lůžek i s monitoringem vitálních funkcí, z toho 2 boxy pro akutní pacienty a infekční pacienty. V posledních třech letech sledujeme pokles počtu dialyzovaných pacientů s posunem k mladším ročníků," informuje MUDr. Václava Honová, primářka hemodialýzy Nemocnice AGEL Nový Jičín. „Zároveň zajišťujeme rekreační dialýzu pro pacienty, kteří do našeho regionu přijedou například na dovolenou, a naopak také pro naše klienty zařizujeme tuto péči v zemích Evropské unie, ve Velké Británii i v USA,“ uzavírá primářka.

 

Zdroj: AGEL.cz

 

Datum: 15. 3. 2024 | Zobrazeno (41x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
ČESKO BĚŽÍ MODŘE ZLÍN

Česko běží modře je nový koncept v České republice. Běh na Světový den zvýšení povědomí o autismu. Start a cíl bude ve Zlíně...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.