I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Češi vyjeli handicapovaným přes půl milionu - tisková zpráva - Birell

Praha, 15. září 2014 –Nový handbike, speciální kolo, či cestovné na závody. Osm handicapovaných lidí se bude opět věnovat cyklistice. A to díky projektu Birell jízda, do kterého se aktivně zapojilo přes 100 tis. lidí. Ti projeli speciální bránou a za každého cyklistu věnoval Birell 5 Kč na nákup cyklistického vybavení. Celkem se vyjezdilo 570.860 Kč. Patronem projektu, který začal v červnu letošního roku, je paralympijský šampion Jiří Ježek.

 „Cílem Birellu je motivovat lidi k aktivnímu trávení volného času. Proto jsme přišli s myšlenkou, že lidé pomohou handicapovým svým pohybem. Těší mě, že se aktivně zapojilo přes 100 tis. lidí včetně osobností, jako jsou Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec či Martin Doktor. Rád bych poděkoval všem, kteří projeli naší bránou, že vyměnili pohodlí domova za fyzickou aktivitu a pomohli tak těm, kteří to potřebují,“ řekl marketingový manažer značky Birell Luděk Baumruk.   

 Celkem lidé vyjeli částku 570.860 Kč. Nejvíce průjezdů zaznamenala brána umístěná u Lipna v neděli 17.8. V ten den jí projelo 5 865 lidí a displej se zastavil na částce 29.325 Kč. Brána putovala po všech krajích České republiky. Nejvyšší průměrnou částku za den ve výši 13.226 Kč vyjezdili Pražané, kde byla brána 4 dny.

 Za vyježděnou částku teď pořídí Birell vybavení pro 8 handicapovaných lidí. Ti se tak budou moci vrátit zpět na kolo a užívat si pohyb. Dosud jim na potřebné vybavení chyběly peníze. Na nové kolo se už těší i Věra Závorková z Kutné hory: „Sport mi dává chuť do života. Je to něco, bez čeho nemůžu být. Dosud jsem se věnovala jen plavání. Díky Birell jízdě budu moci usednout na kolo a věnovat se sportu ještě více.“

Statistika Birell jízdy

Kraj

Průměrná vyježděná částka za den

Celková vyježděná částka

Počet umístění Birell brány

Praha

13 226 Kč

52 905 Kč

4

Jihočeský

11 210 Kč

89 680 Kč

8

Olomoucký

10 202 Kč

61 210 Kč

6

Vysočina

9 499 Kč

37 995 Kč

4

Jihomoravský

8 610 Kč

77 490 Kč

9

Královéhradecký

8 431 Kč

50 585 Kč

6

Ústecký

7 830 Kč

7 830 Kč

1

Zlínský

7 710 Kč

30 840 Kč

4

Moravskoslezský

7 405 Kč

37 025 Kč

5

Pardubický

7 294 Kč

29 175 Kč

4

Karlovarský

7 093 Kč

21 280 Kč

3

Liberecký

6 858 Kč

54 860 Kč

8

Středočeský

6 690 Kč

6 690 Kč

1

Plzeňský

3 324 Kč

13 295 Kč

4

 

 Kontakt:

Kateřina Krásová

Plzeňský Prazdroj

724 617 219

 

Symbolicky prošla Birell branou i osmnáctiletá Věra Závorková z Kutné Hory, které má Birell Jízda pomoci vrátit se na kolo



Příběhy lidí, kterým pomůže Birell jízda

 

Věra Závorková (Kutná Hora)

Věře byl ve 13 letech zjištěn zhoubný nádor v koleni. V dubnu 2009 nastoupila do FN nemocnice, kde podstoupila roční léčbu. Do poloviny července 2009 dostávala chemoterapie a pak ji čekala operace kolene. Následně lékaři rozhodli o nutnosti provést amputaci nohy nad kolenem. Poté prošla druhou etapou chemoterapie, a to až do ledna 2010, kdy ukončila léčbu. Po vyléčení se dala na závodní plavání, navštěvovala posilovny a nyní by moc chtěla zkusit jízdní kolo.

Eva Schreyerová (Starý Plzenec)

Eva se narodila s nohou kratší o 28 cm. I přesto byla od malička aktivní. Jezdila na kole, lyžovala, bruslila. Snažila se i s protézou žít naplno. V 18 letech si nechala nohu prodloužit. Nyní je kratší o 4 cm, ale koleno je nehybné. Eva se chce vrátit zpátky na kolo, vyrazit s dětmi na výlet či zažít ještě něco víc.

Pavel Kovář (Ostrov u Karlových Varů)

Pavel se od malička věnuje sportům jako je cyklistika, bruslení, plavání či lyžování. V šesti letech začal aktivně hrát basketbal, ve kterém byl velmi úspěšný až do svého úrazu. V roce 2009 si vážně poranil páteř a míchu po nešťastném skoku do vody. Ochrnul na 3⁄4 těla. Jelikož sport je jeho život a s takovým handicapem basketbal hrát nemůže, chce se věnovat cyklistice.

Petr Janiska (Veleň)

Petr byl a je aktivní sportovec. Jeho život se změnil v roce 1997, kdy se mu stala vážná nehoda, při které přišel o nohu. Po nehodě zažil těžké období, nejen pro něj, ale i celou rodinu. Jeho dceři bylo 10 měsíců a dlouhá doba v nemocnici byla utrpením. Postupně se Petr vrátil do normálního života. Jeho prvním sportem po úrazu bylo lyžování. Postupně se propracoval i k cyklistice, ale vždy musel jezdit na vypůjčeném kole. To by chtěl změnit.

Petr Hořejší (Chodov)

Petra postihla při řízení kamionu nehoda, která ho v roce 2005 upoutala na invalidní vozík. Před nehodou s rodinou rád podnikal výlety na kolech. Teď už se jich ale nemůže zúčastnit, jelikož mu to jeho handicap neumožňuje. Jeho snem je vrátit se zpět na kolo a vyrazit s rodinou do přírody a užívat si cyklistiku.

Roman Strnad (Praha)

Roman v 11 letech onemocněl. Byla mu stanovena diagnóza rakovina kosti – osteosarkom. Při léčbě mu byla amputována celá levá dolní končetina. Léčba trvala rok a čtvrt a Roman byl jediný z deseti dětí, kdo léčbu přežil. Od roku 2011 se začal věnovat silniční cyklistice. Protože trpí záněty v kotníku, přicházela pro něj v úvahu pouze jedna varianta – handbike. V srpnu 2013 Roman zkolaboval a byl mu zjištěn zánět na srdci. V březnu letošního roku absolvoval operaci z důvodu rozšířené aorty a nedomykavosti chlopně. Chce se pořád věnovat cyklistice, ale na doporučení lékaře musí trochu zvolnit. Chce jezdit v přírodě se svými dvěma dětmi a také závodit v MTB, protože tyto závody nejsou tak náročné jako silniční.

Jan Herman (Strakonice)

Jan je student prvního ročníku magisterského oboru Právo na Západočeské univerzitě v Plzni. Na podzim roku 2011 měl vážnou autonehodu, při které mimo řady vážných zranění pánve, pravé nohy, žeber a sleziny utrpěl i těžké poranění páteře. Ochrnul a je trvale odkázán na invalidní vozík. Nejbližším cílem Jana je dostudovat a prožít aktivní život. Od loňského roku se začal rekreačně věnovat jízdě na handbiku, zkoušel i závod MTB Okolo Hradce. Bohužel handbike zatím nevlastní, je nucen si ho půjčovat po různých organizacích a nemůže tak trénovat, jak by si představoval. Přesto dosáhl úspěchu na Mistrovství České republiky víceboje vozíčkářů a sportovců bez handicapu, kde se umístil na 3. místě v roce 2014.

Jakub Molin (Třinec)

Před dvěma léty měl Jakub úraz a má přerušenou míchu. Je ochrnutý od žeber dolů. Od letošního jara začal jezdit na handbiku, který má ale pouze zapůjčený. Zatím se zúčastnil jediného závodu, a to v Pardubicích. Potíž pro Jakuba spočívá v tom, že všechny závody se konají v Čechách, kam to má z Třince daleko. Vzhledem k nízkým příjmům bohužel nemá prostředky na to, aby se těchto závodů mohl zúčastnit a prožít tak jejich neopakovatelnou atmosféru.

 

Birell branou symbolicky projel i Petr Janiska z Prahy, kterému Birell Jízda pomůže získat vlastní kolo

 

Zdroj: birelljizda.cz

Zpracoval: ret

Datum: 16. 9. 2014 | Zobrazeno (486x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Česko běží modře - Praha

Běh na Světový den zvýšení povědomí o autismu...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.