I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

O bolesti

O bolesti

V současné době v naší rodině je často pronesena věta „Letos už toho smutného, té bolesti bylo hodně“.  Proto se dnes zamyslím na bolestí, nad její různorodostí i nad tím, co by bylo, kdyby bolest neexistovala.

Nejprve se s vámi podělím o výrok zesnulého Josefa Luxe:

„Někdy se zdá, že se tíha situace nedá unést, je jí příliš, ale bolest přesto patří k životu, bez ní by nebylo naděje, a velikost a život by byl jenom pošetilostí.“

Bolest, jak ji většina z nás zná z doby dětství, je bolest hlavy, krku aj. části těla. Dá se říci taková normální bolest přicházející s nemocí, která většinou brzy odejde. V dětství však může přijít i bolest provázená se smutkem. To je v době, kdy si dítě začne uvědomovat své omezení kvůli postižení. V jeho očích pak vidíme bolest se smutkem při pohledu na běhající, hrající si děti. Vidíme-li takové dítě, také nás to bolí. Je to však spíše bolest z pocitu bezmoci, že jim nejsme schopni pomoci.

Bolest můžeme rozdělit do několika linií. Jsou bolesti v nemoci. Bolesti z následku nemoci. Bolesti v lásce. Bolesti z úmrtí milované i milé osoby. Bolest z úmrtí zvířátka. Bolest z osamění. Bolest z kamarádova neštěstí. Jistě sami přijdete, nebo jste prožili bolest, která zde není vyjmenovaná.

Bolesti v nemoci a bolest z následku nemoci, je krutá především u dětí. Stále tou nejzávažnější nemocí je, asi dlouho bude, onkologické onemocnění a také výměna některých orgánů. Nejistota přežití těchto onemocnění nám může způsobit bolesti, které spíše život zkracují. Někomu pomáhá jeho silná, pevná vůle bojovat. Přesto se neubrání chvilkám, které veškerou vůli utlumí a přijde bolest duše.

Bolest provázející lásku. Někde jsem slyšela, že „láska bez slziček není láska“. Ve svém životě jsem to poznala. Je mnoho důvodů, kdy si zamilovaný člověk popláče. Dobré je mít maminku i kamarádkou, ta vzniklou situaci nejlépe pochopí a poradí. Také s láskou obejme. Slzičky a bolest ustoupí. Novým pohledem na problém zjistíme, že nebyl tak velký, že nestál za tu bolest, kterou nám způsobil. Za to jsme získali víc, kousek lásky od maminky nebo kamarádky.

Úmrtí blízké osoby, nebo zvířátka se kterým prožijete mnoho let, je velice silná bolest. Jedné slečně zemřel kocourek se kterým žila čtrnáct let. Prožili spolu řadu dobrodružství a milých chvil. Když tak plakala, řekla – to tak bolí. Ano bolest ze smrti druhého je nesmírná. Možná pomaloučku ustoupí, nahradí ji vzpomínky. Ty však budou provázeny, sice menší, ale bolestí.

Samota. Zemře-li jeden z manželů, kteří spolu žili např. padesát let, bolest druhého je nesmírná. Na tuto bolest obzvláště pozor. Ta s sebou přináší především nemoci. Většinou ty potom dopomohou k odchodu za zemřelým. Není to jediný případ mých rodičů. Maminka zemřela a my děti jsme nedokázaly tatínka přimět k novému životu bez maminky. Do té doby zdravý tatínek, onemocněl a za maminkou odešel. Osamění je podobné i když si ho vysvětluji jinak. Osamělý člověk může být mladý, velice zaměstnaný. Přijdou však chvíle, jistě přicházejí, kdy pocítí touhu si s někým popovídat, ale je sám doma. Pocítí bolest z té chvíle, bolest, že i na přátele je třeba pozdní hodina, že se s tím musí opět vyrovnat sám.  

Jsme-li jen maličko citliví, cítime bolest kamaráda a snažíme se mu v té bolesti pomoci. Víme však, že prvním obdobím si musí projít sám. Sice mu říkáme – jsme tu pro Tebe, ale víme že mu moc nepomůžeme. Naše přítomnost může i škodit. Dobré je nechat ho plakat a plakat a potom si o věci povídat. Vzpomínat, nebát se o příčině mluvit.

Josef Lux byl velmi vážně nemocný, jeho vyznání o bolesti hovoří o jeho velké vůli žít, boj s nemocí nevyhrál. My si můžeme bolest, která provází náš život alespoň mírnit. V každém případě je jen na naší pevné vůli, aby to dokázala.

Datum: 23. 8. 2013 10:39 | Autor: Kateřina | Zobrazeno (224x)

Hodnocení:

5.3

Tento článek jste již hodnotil(a).
Hodnotit můžete znovu po 7 dnech.

Počet hodnocení: 9661

Autor článku:

Katka

Kateřina

Adresa: Žatec

O mně: ŽIVOT JE JAK KNIHA, ALE OBČAS JE POTŘEBA I ZAVŘÍT A ZAČÍST ČÍST NOVOU!

Datum registrace: 14. 1. 2013 15:03


Další články autora:

Zaměstnání

Článek Zaměstnání

Téměř denně slyšíme v televizi, v rozhlase, čteme v denním tisku o nezaměstnanosti. Ukazují nám, v jakých podnicích se propouští a kolik lidí tak zůstane bez práce. Člověk se pozastaví nad neštěstím propuštěných a tím to končí. Je pravda, že pokud se ...

Datum: 5. 12. 2013 21:23 | Kateřina

U ZUBAŘE

Článek U ZUBAŘE

Bolí to....? ...

Datum: 22. 11. 2013 16:14 | Kateřina

Vánoce

Článek Vánoce

Blížící se Vánoce nám připomínají svátečně ozdobené obchodní centra i menší obchody již řadu dní. Hrozba zdražování zboží v novém roce přivádí do těchto předvánočně ozdobených obchodů velké množství nakupujících. Letos jsou obchody nabité, po zprávác ...

Datum: 21. 11. 2013 21:20 | Kateřina

O Životě

Článek O Životě

Při svém brouzdání po internetu jsem našla něco, co mě velice oslovilo. Podělím se s vámi, možná vás zaujmu. Matka Tereza sepsala Hymnu o Životě. Zde je: Život je šance – využij ji. Život je krása – obdivuj ji. Život je blaženost – užívej ji. Život ...

Datum: 16. 8. 2013 11:36 | Kateřina

Máte před sebou dovolenou?

Článek Máte před sebou dovolenou?

Je téměř polovina srpna. Prázdniny i nejlepší čas pro dovolenou se pomalu krátí. Sluníčko nás láká na dovolenou nejen po naší krásné zemi, ale i do zahraničí. Těšení na dobu bez starosti o denní záležitosti, o domácnost, vaření je moc krásné. Vlastně ...

Datum: 9. 8. 2013 12:50 | Kateřina

Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Nabízíme ubytování ve 2 bezbariérových objektech

Ubytování je na adrese...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.