I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

O kocourkovi Bobeškovi

O kocourkovi Bobeškovi

Nedávno jsem četl o pejskovi Azúrovi. Řekl jsem si, že se taky představím na pěkném portálu Žiju s handicapem. Ve svém životě jsem prožil krušné chvíle, které si dodnes pamatuji. Můj pán, když mi byly necelé tři roky, mě hodil do výtahové šachty někde daleko od našeho domova. Žil jsem ve tmě mezi namazanými lany výtahu, který se občas rozjel. Byl to hrozný hluk, kabina na mne padala. Já se krčil v koutku a moc jsem naříkal. Nikdo mě neslyšel. Až po třech dnech mě někdo zaslech a pánové v oranžových kabátech mě vytáhli. Zavezli mě k panu doktorovi, kde mě ošetřili, dvakrát mě koupali. Byl jsem moc vyděšený, tak jsem se ani nebránil. Říkali mi Kolomazník, prý proto, že jsem byl celý od kolomazi.

Pan doktor se stále s někým domlouval komu mě nabídnout, abych nemusel do útulku. Líbil jsem se mu, ale nechat si mne nemohl. Jednoho dne přišla taková velká paní a ta přišla na nápad, že s někým promluví a přijde říct jak to dopadlo. Zanedlouho přišla, dali mě do přenosky a někam vezli. Donesli mě do bytu a já uviděl svoji novou paničku. Panička byla jiná, měla takový vozíček na kterým seděla. Promluvila na mne a já věděl, že toto bude jiný domov než jaký jsem prožil. Později přišla ještě jedna panička, Katka. Obě se nademnou skláděly, mluvily na mne a hladily mě. Bylo mi dobře, proto jsem se odvážil vyskočit z přenosky a začal jsem příst. Už jsem se nebál. Přesto pár dní trvalo než jsem si zvykl. Dostal jsem nové jméno a to Bobeš. Bobeš, Bobík, Bobíneček aj. zdrobněliny k mým ouškám doléhaly, mně to bylo moc milé. Také jsem dostával dobrotky.

Tak začal můj nový život. Jak dny, týdny utíkaly, já se otrkal a začal jsem s prozkoumáváním bytu a balkónu, který jsem si obzvláště zamiloval. Byl jsem ještě mladý, nedělalo mi potíže skočit na stůl, dále na skříň apod. Po bytě jsem lítal jako ďábel. Paničky mi daly škrabadlo na drápky, já si však vyhlídl křesla. Jasně, že jsem dostal vyhubováno, ale potom starší panička přišla na nápad zakrýt křesla přehozem. To bylo něco pro mne. Byla to dobrá skrýš a v té skrýši jsem si opět brousil drábky. Noce jsem měl rád. To jsem mohl zjišťovat to, co přes den bylo tabu. Např. kuchyňka, v kuchyni co je na stole, někdy pootevřená spíž. To byl pro mne ráj. Potom jsem dopoledne prospal. Panička říkala jak hodně spím, jak jsem hodný. Nevěděla však co tropím v noci, kolik mám práce.

Každý rok jsem absolvoval cestu k panu doktorovi na celkovou prohlídku a očkování, které teď už nemám. Jen jednou pan doktor řekl, že bych měl zhubnout bříško. Při mých aktivitách mi nevadilo, přesto jsem se snažil a při další kontrole mě jen a jen chválil. Zapomněl jsem říct, že nejsem žádný kocour s rodokmenem. Jsem obyčejný kocourek mourek, ale dost jsem narost a na kráse mi příroda spíše přidala. K panu doktorovi jsem však jednou musel i mimo roční kontrolu. Před čtyřmi roky jsem se nemohl vyčůrat a dost mě bolelo bříško. Dostal jsem cévku a infůzi, dietní jídlo – fuj, pouze dietní granule mi z nutnosti jedou. Musím vám říct, že po té terapii se mi moc ulevilo a už mě to nechytlo. Ze začátku povídání jsem napsal, že jsem se nechal vykoupat v pohodě, ale co jsem vyváděl při koupání po té cévce si nepřejte vidět. Obě moje milé paničky jsem podrápal. Mrzelo mne to. Uvědomil jsem si, že vodu – kromě na pití – nesnáším. Ale to bychom se nesměli vzájemně nemít tak rádi, aby mi nebylo odpuštěno, aby nebylo zapomenuto.

Starší panička taky pracuje na počítači. Nu, já musím taky. Pomáhám ji i teď v mém důchodovém věku – viz obrázek. Moc mě láká přeběhnou ji po notebooku. Hubuje mi, ale právě pro to hubování ji to dělám. U druhé paničky, paničky Katky, zase jsem miloval studium. Když se učila, lehl jsem si většinou na knihu, nebo na její papíry – papíry mám jako podestýlku stále rád. Naučila se mi nenápadně dávat papíry jiné, já to vím, ale protože jsem také chtěl aby dostudovala, nechal jsem ji přitom. Dostudovat se ji podařilo, začala pracovat. Pracuje v jiném městě, dojíždí k nám na víkend, je to málo a mně se stýská. Stýská se mi po jejím chování. To mě vezme jako miminko a nosí mě po bytě. Moje nohy trčí do vzduchu, ocásek mi visí a hlavičku mám k ní přitisknutou. Je mi moc fajn.

Roky utekly a utíkají, já jsem tu už dvanáct let. Už nejsem tak aktivní, neboť k těm dvanácti musíte připočítat roky v "minulém" životě. Za to jsem se naučil mluvit. Jsem doslova ukecanej kocour. Paničky se mnou rády diskutují. Dovedu kočičím jazykem odpovědět i mladší paničce do telefonu. K oslovováním jako Bobiku, Bobínku přibylo Můj starý dědku, Dědku, Koťátko dědku aj.

Podělil jsem se s vámi o svůj osud. Moc bych si přál, kdyby všechna zvířátka se měla dobře jako já u svých paniček. Aby nepoznala špatné zacházení, aby jim bylo odpuštěno, provedou-li nějakou lotrovinu. Zkrátka, aby se měla fajn.

O kocourkovi Bobeškovi

Zdroj: vlastní

Datum: 13. 5. 2013 12:06 | Autor: Kateřina | Zobrazeno (203x)

Hodnocení:

5.5

Tento článek jste již hodnotil(a).
Hodnotit můžete znovu po 7 dnech.

Počet hodnocení: 9184

Autor článku:

Katka

Kateřina

Adresa: Žatec

O mně: ŽIVOT JE JAK KNIHA, ALE OBČAS JE POTŘEBA I ZAVŘÍT A ZAČÍST ČÍST NOVOU!

Datum registrace: 14. 1. 2013 15:03


Další články autora:

Zaměstnání

Článek Zaměstnání

Téměř denně slyšíme v televizi, v rozhlase, čteme v denním tisku o nezaměstnanosti. Ukazují nám, v jakých podnicích se propouští a kolik lidí tak zůstane bez práce. Člověk se pozastaví nad neštěstím propuštěných a tím to končí. Je pravda, že pokud se ...

Datum: 5. 12. 2013 21:23 | Kateřina

U ZUBAŘE

Článek U ZUBAŘE

Bolí to....? ...

Datum: 22. 11. 2013 16:14 | Kateřina

Vánoce

Článek Vánoce

Blížící se Vánoce nám připomínají svátečně ozdobené obchodní centra i menší obchody již řadu dní. Hrozba zdražování zboží v novém roce přivádí do těchto předvánočně ozdobených obchodů velké množství nakupujících. Letos jsou obchody nabité, po zprávác ...

Datum: 21. 11. 2013 21:20 | Kateřina

O bolesti

Článek O bolesti

V současné době v naší rodině je často pronesena věta „Letos už toho smutného, té bolesti bylo hodně“.  Proto se dnes zamyslím na bolestí, nad její různorodostí i nad tím, co by bylo, kdyby bolest neexistovala. Nejprve se s vámi podělím o výrok zesn ...

Datum: 23. 8. 2013 10:39 | Kateřina

O Životě

Článek O Životě

Při svém brouzdání po internetu jsem našla něco, co mě velice oslovilo. Podělím se s vámi, možná vás zaujmu. Matka Tereza sepsala Hymnu o Životě. Zde je: Život je šance – využij ji. Život je krása – obdivuj ji. Život je blaženost – užívej ji. Život ...

Datum: 16. 8. 2013 11:36 | Kateřina

Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Vyzkoušejte zdarma handbike ...

Máte omezenou hybnost dolních končetin, jste qvadruplegik, spastik a momentálně nevíte jestli vás zrovna tento sport chytne?

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.