I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Závody handicapovaných čtyřkolkářů HandyCup v Kramolíně

Podzimní část HandyCupu zahájil závod čtyřkolek a terénních motorek v Kramolíně u Nepomuku. Známý areál s veškerým zázemím a bohatými zkušenostmi z pořádání republikových i evropských závodů motorek, čtyřkolek a sidecar se může pochlubit krásnou, ale i poměrně náročnou tratí.

Od pátečního odpoledne již bylo možné trénovat a na trať se vydali hlavně okolní motorkáři, z nichž většina přijela i v sobotu a v neděli na závody. V zázemí závodu již parkoval červený Citroën HY upravený v duchu francouzských tradic na stánek plný dobrot k jídlu i k pití. Vedle něj pak vyrostl bílý stan Race Office, kde bylo možno se zaregistrovat k tréninkům a k závodu.

Páteční večer byl ve znamení povídání, pojídání a očekávání. Sobotní sluníčko po ránu rozehnalo mlhu a v 10.00 byly zahájeny tréninky. Mezitím se depo pozvolna plnilo dalšími stroji a natěšenými závodníky. Týden před závodem HandyCupu se v Kramolíně jelo Mezinárodní mistrovství ČR – sidecarcross a čtyřkolky, takže trať byla pro náš závod velmi dobře připravena. Motorkáři raději volili více opotřebené pláště, protože čtyřkolky utáhly a vyžehlily stopu do podoby lepší než je leckterá česká asfaltka. Kolem v 18.00 byly ukončeny tréninky a okolí cateringu se zaplnilo hladovými krky. Vzduchem voněly steaky, guláš a slanina na burgery, sladkožrouti do sebe tlačili palačinky s nejrůznější náplní, a s večerním ochlazováním někteří vyměnili Bernarda za grog. Dlouho se neponocovalo, protože ráno nás čekaly závody.

S devátou hodinou ranní byla otevřena trať pro poslední trénink, v deset byla ukončena registrace. Těsně před plánovanou rozpravou s jezdci, však došlo k nehodě čtyřkolky, kdy na výjezdu do cíle pod lávkou pro přechod trati jeden z jezdců přeletěl řidítka a zůstal ležet. Vedle něj pak jeho stroj s utrženou spojovací tyčí řízení a „osmičkovým“ ráfkem. Traťoví komisaři a záchranáři společně s diváky zajistili první pomoc a transport pilota i stroje mimo trať. Z důvodu vyloučení vnitřního zranění byl jezdec transportován do nemocnice záchrannou službou. Závod začal s mírným zpožděním, které se však v průběhu dne podařilo eliminovat.

Úvodní sprint na 15 minut je divácky zajímavá disciplína, kdy na trať tentokrát vyrazilo 12 motorek, v příští 15 minutovce pak 8 čtyřkolek s choďáky a nakonec 3 čtyřkolky s vozíčkáři, k nimž se přidal Hans Málek, který se střídal se synem Lukášem na Raptorovi.

Další disciplínou byly dvě rozjížďky jízdy pravidelnosti, kde bylo třeba projet trať s co nejmenším časovým rozdílem. V kategorii vozíčkářů měl nejmenší rozdíl mezi oběma koly Petr Hurák, před Michalem VondráčkemRadkou Krčmářovou. Kategorii choďáků pak vyhrál, Hans Málek před synem Lukášem (oba na Raptoru 700) a třetím Vojtou Chalupeckým (CanAm 800) . Z motorkářů vyhrál pravidelnost Michael Moravec (KTM 250), na druhém místě shodně Tomáš Rota (Honda 450 CRF) a Milan Šťastný (KTM 250), těsně třetí se pak umístil Jan Kunzendorfer (KTM 300).

Na dvě rozjížďky pokračoval závod i v disciplíně časovka. Nejrychlejším byl v kategorii vozíčkářů Michal Vondráček. Druhý skončil Petr Hurák a na třetím místě Radka Krčmářová. V kategorii choďáků byl vítězem Lukáš Málek, který nadělil svému otci Hansovi Málkovi téměř 2sekundy. O třetí místo se pral David Hadrovský (Raptor 700) s Václavem Žitníkem (Yamaha 450). Nakonec s minimálním rozdílem v tomto souboji zvítězil Václav Žitník.

Závěr závodů patří tradičně maratonu. Tentokrát však dílem kvůli únavě jezdců a dílem kvůli chystané show Richarda Mošny, jsme pro motorky i čtyřkolky maraton zkrátili na desetiminutovku, která byla pro jezdce i diváky tak akorát. Odpolední slunce vysušilo trať a začalo se hodně prášit.Petr Hurak a Michal Vondraček

Než se Richard pustil do akrobatických kousků na čtyřkolce, vyslovil přání svézt se na trati, což mu pořadatelé rádi umožnili a diváci ocenili potleskem. První kolo se Richard seznamoval, takže čas 2:18 by byl mezi našimi závodníky někde kolem šestého místa, ale jeho druhé kolo s časem 2:09 bylo jen o osm sekund za Lukášem Málkem. Když se k tomu připočte fakt, že Richard jel na sjetých zadních gumách, tak nezbývá, než vyseknout hlubokou poklonu.

Všichni jsme se pak přesunuli k asfaltové rovince v depu, kde bylo vše nachystáno na Richardovu akrobacii na čtyřkolce. Tu a tam sice potkáme čtyřkolkáře na zadních kolech, to co ale na čtyřkolce předvedl Richard, doma rozhodně nezkoušejte. Vřele Vám doporučujeme jeho show vidět.

Diváci i závodníci se hned po show vrátili zpět před Race Office na vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií a předání cen, které dodal Ivar.cs (výrobce armatur a systémů pro vytápění) , AM profi (distributor produktů Motorex) a JourneyMan (distributor pracovních čtyřkolek).

Příští závod a zároveň finále letošního seriálu se bude konat na trati MX Krupá u Českého Brodu ve dnech 26.-27.9.2015, kdy stejně jako v Kramolíně bude sobota určena pro trénink, zdokonalovací jízdy a případně svezení přátel, partnerů a sponzorů, neděle pak bude již závodní pro čtyřkolky i motorky, choďáky i vozíčkáře. Přijeďte fandit nebo závodit, ale hlavně se pobavit.

 

Zdroj: HandyCup Jindra Kettner

Zpracoval: ret

Datum: 30. 9. 2015 | Zobrazeno (168x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Open skies for handicapped

Vyhlídkové lety pro osoby se zdravotním znevýhodněním včetně doprovodného programu pro širokou veřejnost - zdarma !!!

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.