I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Vzpírání a handicap

Vzpírání handicapovaných - powerlifting je disciplína silového trojboje, nazývaná benchpress. S mírnými úpravami v pravidlech je to klasický tlak s činkou vleže na lavičce.

Musím podotknout, že tyto silové sporty neprovozují pouze vozíčkáři či lidé s amputací, ale i např. zrakově postižení, kteří závodí v kompletním silovém trojboji...

Jak jsem po úraze začínal - Kamarádi mě dotáhli po smyku do naší vesnické posilovny, protože po mém úraze při sportu jsem nechtěl sport ani vidět v jedné ruce cigáro a v druhé pivo, mnozí vědí o čem mluvím, no a se slovy pojď to zkusit, nějaký Slovák na vozíčku zvedá a dává 145 Kg, ty jsi cvičil tak to zkus nééé. Slovo dalo slovo, já jsem tam na poprvé fouknul 125 Kg. Oni - no vidíš párkrát zacvičíš a dáš to taky. Nakonec to dopadlo tak, že jsem to dotáhl až na zlato z MS.

Stručný výklad pravidel - Stejné jsou váhové kategorie jako u zdravých s tím rozdílem, že amputářům se k jejich momentální váze přičte dle určitého koeficientu váha za amputovanou končetinu. Viděl jsem zvedat i člověka s amputovaným předloktím za pomoci jakéhosi adaptéru na ruce, ale zpět k pravidlům.

Je zakázán stahovací dres, který pomáhá cca + 15 Kg, ten smíte mít pouze na volných závodech se zdravými. U handicapovaných se nerozlišuje postižení, takže vozíčkář závodí s amputářem s podkolení protézou atd., zrakově postižení mají svoje závody. Lavička se používá rozšířená zhruba v oblasti pánve a to a ž k chodidlům, protože zvedáte vleže, ne jako zdraví s chodily na zemi, ale zase se můžete kurtovat k lavici. Většina si kurtuje pánev a nohy, aby jim při pokusu nohy nepadaly a nějak je to nerozhodilo.

Nebuďte v omylu - nejenom postižení, ale i zdravý lidé si myslí, že když někdo zvedne 170 Kg někde v posilovně, tak že to samé je i na závodech.

Vlastní pokus vypadá takto: poté co Vám pomocníci pomůžou uvelebit se na lavičce a ukurtovat, což není povinnost, tak Vám podavači podají (resp. pomůžou vyndat) činku ze stojanů, ale je to jen na Vás jestli to zvládnete sami nebo si vezmete svého podavače, jde spíše o úsporu síly.

 

Foto zdroj CZP České Budějovice

 
Hlavní rozhodčí ( jeden ze tří) vám dá povel - bench a vy spustíte činku na hrudník. Musíte se ho dotknout. Následuje sice co nejmenší, ale viditelná pauza a následně samotný tlak při kterém nesmíte zastavit činku, nebo nějak dotlačovat či jít nakřivo a tak. Když se úspěšně dostanete do horní polohy tam počkáte na povel rozhodčího - odložit.

Je zakázáno činku odrážet od hrudníku a musíte dotlačit až do propnutých loktů, pokud vám to z nějakého důvodu nejde, tak musíte rozhodčí informovat předem. O čistotě pokusu rozhodují 3 rozhodčí, kteří musí dát zelenou v poměru minimálně 2 : 1. Váhu si na jednotlivé pokusy přidáváte po 2,5 kg a máte jen 3 pokusy + jeden, pokud chcete překonat nějaký rekord.

Tohle stačí zvládnout a máte to za sebou. Vím, vypadá to složitě, ale jde jen o rutinu a je lepší svůj trénink rovnou uzpůsobit pravidlům již od začátku.

Pokud si chcete vyzkoušet zacvičit na plně bezbriérových posilovacích strojích v bezbariérové posilovně, nebo si vyzkoušet i jiné aktivity handicapovaných, navštivte 1. Centrum zdravotně postižených, jižních Čech, o. s.
 

Nebojte se navštívit nejbližší posilovnu -nikdo na Vás nebude zírat, teda pokud zrovna nebudete "mávat" s 200 Kg činkou. V dnešní době jsou provozovatelé fitcenter rádi za každého klienta a proto Vám i rádi poradí a pomůžou.

  Autor: ret         

Datum: 4. 9. 2012 | Zobrazeno (322x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Box pro handicapované

Tréninky ve skutečné boxerské tělocvicně Rebel GYM Praha a dalších boxernách...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.