I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

ČATHS

Před nedávnem mne prostřednictvím mých webových stránek oslovila jedna manželská dvojice s tím, že je mužská polovina tohoto páru již dlouhá léta po úraze nohy, přesněji řečeno po amputaci nohy, poté co jej v mládí porazil vlak.

Paní mi vyprávěla, že je její manžel celkem zdatný ve vzpírání tedy v našem případě benchpressu, což je jedna z disciplín silového trojboje, ale v případě tělesně handicapovaných je to bráno jako vzpírání. Vyprávěla mi, že je manžel dobrý i v rychlostních disciplínách na invalidním vozíku a že by rád zkusil něco jako handbike, což je zase bráno jako cyklistika.

Nyní k věci, pozval jsem je, jelikož to byli Pražáci, na závody hanbikerů, tedy Evropský pohár hanbikerů do Loun, což měli kousek, aby se podívali na to, jak to vypadá ve skutečnosti a abych si s nimi pohovořil jak o vzpírání, tak i o kolech a eventuelně je rovnou na někoho nakontaktoval.

Ke schůzce došlo vysvětlil jsem jim vše ohledně vzpírání, podívali se na závody hanbikerů, pánovi jsem půjčil svoje kolo i přesto, že to nerad dělám, protože vždy mi každý kdo to chtěl zkusit někde něco ohne nebo rozšteluje, znáte to, ale nakonec mi došlo, jestli jsem mu vůbec nějak pomohl, protože moje žena někde mezi řečí zaslechla, že je pán silný kuřák což mi předala někde doma a tak mi tak blesklo hlavou, proč se dotyčný vlastně zabývá cyklistikou.

Tím bych chtěl vzkázat všem těm, kdo se rozhodují po úraze začít s nějakým sportem, aby se totiž zamysleli, co by chtěli vlastně dělat, je jasné že ten kdo dělal triatlon tak se k němu pravděpodobně vrátí i jako vozíčkář, protože tato možnost tu je, ten kdo se vyboural na motorce tak se vrátí jako čtyřkolkář, tato možnost tu je zase i pro handicapované atd., jenže pro ty co nikdy nic nedělali a chtějí začít - pečlivě zvažte co by pro vás vlastně bylo vhodné ohledně vašeho postižení. Jde totiž o to, že každý z nás je handicapovaný jinak jeden více a jeden méně, dám příklad - handbikeři jsou rozděleni do několika skupin dle výšky ochrnutí, což jsou cca 3 skupiny, jenže vzhledem k tomu že jsou ,,pouze 3" tak já jako vozíčkář pohybující se na hranici středního postižení a toho nejlehčího závodím s muži téměř chodícími, což je značná nevýhoda. V benchpressu jsem coby vozíčkář závodil sice dle váhových kategorií, ale s muži s podkolení amputací, což jim coby skoro zdravým přinášelo oproti mě spoustu výhod.

Doporučuji se tedy zabývat tímto, ale i vaší konstitucí, vzpěračům doporučuji být menší postavy a zavalitý hrudník, máte krátké páky a bude to výhodou, představte si sice 100Kg vážícího vozíčkáře, ale měřícího dva metry a vozíčkáře měřícího 160 cm se stejnou váhou - ve výhodě bude ten menší, kráká dráha činky krátké páky, kdežto ten dvoumetrový bude vlastně hubeňour a na to, aby zvednul co ten malý, tak by musel vážit nějakých 140 Kg, u cyklistů není taková nevýhoda výška, ale rozhodující je jejich váha a věřte že dostat 100 kilo na kopec je pořádná fuška oproti 60 Kg. Mohl bych pokračovat, ale myslím že důležité bude se podívat na sport který chcete dělat a který by vás bavil a podívat se jak vypadá světová nebo Evropská špička a podle toho nejlépe zhodnotíte co pro vás ohledně vaší postavy bude nejlepší, ale jestli kouříte a nehodláte s tím přestat tak se dejte spíše na silové sporty, kdežto vozíčkářům kvůli nedostatku pohybu doporučuji rychlostní a vytrvalostní disciplíny.

Na závěr, každý sport se dá dělat rekreačně, chci spíše poradit těm, kteří přemýšlí o paralympiádě a tak, lépe řečeno chtěli by sportovat vrcholově, každého u některých sportů jistě zaskočí cena některých náčiní, ale nevěšte hlavu, že nemáte sponzora, nebo že máte jen důchod a tak v mém případě na začátku pomohl stát příspěvkem na kompenzační pomůcky a několik nadací a pan hejtman a kolo za 200 000 korun může být doma, člověk se do toho musí pořádně opřít a ti sponzoři přijdou časem.

ČATHS je zkratka pro Českou asociaci tělesně postižených sportovců, tady se můžete informovat o tom jaké sporty můžou hendikepovaní lidé dělat, určitě vám tam velmi rádi pomůžou a poradí s tím co jaký sport obnáší www.caths.cz

Autor: ret

Datum: 9. 9. 2012 | Zobrazeno (216x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
Nabízíme ubytování ve 2 bezbariérových objektech

Ubytování je na adrese...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.