I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Národní Cirkus Originál Berousek

Musím se přiznat, že jsem dosud nebyla v cirkuse. Neměla jsem možnost z důvodu vzdálenosti bydliště, nebo hospitalizace v nemocnicích, nebo jiného důvodu. Až donedávna. Do naší části Prahy přijel Cirkus Berousek. Dcera mě přesvědčila a tak jsme se vydaly na představení. Měla jsem obavy z přístupnosti do stanu a také, kde budu sedět, abych nebyla někde v rohu – možná s medvědem. Moje obavy byly zbytečné. Uvaděč nám okamžitě odstranil židle z prvního lóže, takže jsme byly přímo u manéže, a tak velice blízko všeho dění. Bylo se na co dívat.

Program cirkusu Berousek

Vzhledem k našemu usazení jsem se trochu obávala velkých šelem, které jsou v každém cirkusu. Moje překvapení bylo, že velká zvířata nebyla v programu. Přesto byl program nádherný. Měl humor, napětí, spád a hlavně hodně smíchu od dětských diváků. Nechyběli klauni, kteří byli vtipní, ovšem ne trapní. Hodně se soustředili na vtažení dětí do hry a to bylo pěkné. Cvičení na vysuté hrazdě bylo nádherné, až se tajil dech. Vystupování s koňmi, bylo velice milé. Koně od velkých po maličké koníky byli neuvěřitelně krásní. Ocenily jsme jejich poslušnost, jak byli udržovaní a leskli se.

Po krátké přestávce následovalo velké překvapení. Berousek je jediný cirkus, který má vycvičené čínské kachny. Úžas se ozval, když přicupitaly do manéže. Vzpomněla jsem si, že když jsem byla pro lístky, tak jsem viděla v ohradě kachny. Řekla jsem si, už si chovají kachny na Vánoce. Nenapadlo mne, že je uvidím druhý den přímo v představení. Nebylo to vystoupení, kde by kachny honil mladší pan Berousek po manéži, ale opravdu vyváděly neuvěřitelné kousky a bez chyby.

Diváci potleskem ve stoje odměnili žongléra s míčky. Toto vystoupení mám před očima, protože takový výkon není jen tak vidět. Odcházeli jsme z představení s úsměvem. Nevadila nám nepřítomnost šelem. Téměř každé představení má jiný obsah. Prý proto, aby neunavovali stálým programem, a myslím si, že je to úspěšné.

Medvědi z cirkusu Berousek si také zahráli ve filmu Šest medvědů s Cibulkou, natočeném r. 1970. Poslední žijící medvěd nám byl představen v jízdě na motorce. To mu musí být tak padesát let, že?

Trocha historie

Národní Cirkus Originál Berousek vznikl v roce 1919. Před tímto rokem Ignác Berousek se úspěšně zabýval kejklířstvím. Syn Ignáce Ferdinand Berousek přejmenoval Cirkus Berousek na Cirkus Centrál, aby se odlišil od některých stejnojmenných artistů pracujících v jiných cirkusech. Po roce 1948 byl cirkus znárodněn, tým se rozpadl a začal pracovat v zahraničí, kde jednotlivci měli velké úspěchy.  Zvláště to byla drezúrská čísla, která přinášela ve světě jménu Berousek úspěch. 

Syn Ferdinanda Berouska Jiří s medvědy získal vysoké ocenění v USA za humánní drezúru medvědů. Po roce 1990 se Jiří Berousek se svým týmem vrátil do České republiky, aby vybudoval svůj Cirkus Berousek. Od sdružení českých cirkusů a varietních umělců získal právo užívat název Národní cirkus. Mnohá mezinárodní ocenění jsou motorem pro stále kvalitnější práci týmu principála Jiřího Berouska, který pomalu své vedení cirkusu předává svým dvěma synům, pokračovatelům v práci a budoucím principálům.

Co je pro nás vozíčkáře a jinak postižené důležité

Cirkus Berousek je zcela přístupný pro vozík mechanický i elektrický. Je postaven na rovince, u vstupu není žádná překážka, např. schod. Cesta k cirkusu je vybírána s ohledem na hůře se pohybující osoby. Hlediště je zcela bezbariérové. Vozíčkáři neplatí, doprovod platil jako za sedadlo v hledišti, tj. 150,- Kč, i když byl usazen jako vozíčkář v lóži. Výhled byl perfektní.

Nebojte se navštívit tento cirkus, určitě budete spokojeni s výhledem i programem. Prostředí cirkusu, program i trocha historie vás určitě k návštěvě představení naláká.

Několik obrázků vám Národní Cirkus Originál Berousek přiblíží.

Jsem starý opičák cirkusu Opice a její domov

Pět krásných bílých koní Starší pan Berousek a jeho poníci

Cvičení s obručemi Cvičení na visuté hrazdě

Nechybí ani klauni

 Foto zdroj: www.berousek.cz                     


Autor: rep

 

Datum: 18. 11. 2012 | Zobrazeno (967x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
7th Czech Para Badminton Open 2024

S potěšením Vám oznamujeme, že Czech Para Badminton Open se příští rok vrátí...---- We are pleased to announce that the Czech Para Badminton Open will return next year ...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.