I s handicapem lze žít plnohodnotný život a docílit velkých věcí...

V kategoriích níže naleznete články naší redakce.

Buďte i Vy aktivní a založte si svůj blog.

Najděte si lepší práci!.

Přečtěte si nejnovější článek

Přečtěte si články bloggerů.

Příjemnou zábavu!

Žiju s handicapem
v České televizi

Žiju s handicapem v České televizi

Podívejte se na video
o dětském domově Korkyně

Obrazek s videem

Video o dětském domově Orlíček
Přední Chlum

Obrazek s videem

Bezbariérové toulky Brnem

Brno je moravskou metropolí a výchozí turistickou destinací za poznáním přírodních a kulturních krás nejen Brna, ale celé jižní Moravy. Svými náměstími, památkami, univerzitami, nebo výstavní plochou pro pořádání výstav, koncertů či divadelních představení pod širým nebem a dopravou, je z velké části přístupné pro tělesně postižené a vozíčkáře. Bezbariérovost v tomto městě má na programu především Liga za práva vozíčkářů o. s.. Liga vozíčkářů také vydává časopis Vozíčkář, který seznamuje své čtenáře o změnách v prostoru bezbariérovosti.

Nabídka zajímavostí města Brna – Toulky Brnem

Snad každý, kdo přijede do některého města, projde či projede náměstím. Brno - střed má několik náměstí, které stojí za návštěvu. Každé náměstí vás dovede k památce či pozoruhodnosti, kterou nelze opomenout. Jsou zde i upoutávky na nejbližší památku, kterou by návštěvník měl vidět.

Moravské náměstí – dominantou je památník Rudé armády. Rozlohou je největším náměstím v Brně. V nejjižnější části Moravského náměstí se nachází Kostel Zvěstování Panny Marie a Sv. Tomáše apoštola. Dva velké parky poskytují procházky a pro vozíčkáře pohodlnou jízdu v pěkném prostředí.

Šilingrovo náměstí nese jméno brněnského spisovatele Tomáše Šilingera. Dominantou náměstí je novorenesanční palác Městský dvůr. Na tomto náměstí stojí historické, nově opravené, domy, které se jistě budou líbit každému návštěvníkovi. Pro vozíčkáře bezproblémová procházka. Šilingrovo náměstí

Nová radnice je bývalý dominikánský klášter, který sloužil od vzniku ve 13. století potřebám stavovské reprezentace a pro zasedání zemských sněmů a soudů. V současnosti je Nová radnice sídlem primátora a městského zastupitelstva. Za zhlédnutí stojí zejména středověká křížová chodba, historické portály a reprezentační prostory. Některé prostory vhodné spíše pro mechanický vozík s doprovodem.

Hrad Špilberk je královský hrad ze 13. století. V 18. století byl hrad přestavěn na barokní pevnost. V habsburské monarchii byla využívána tato pevnost, zvaná „žalář národů“ pro politické vězně a nejtěžší zločince. Rozsáhlá nádvoří kolem hradu vám poskytnou nádherný pohled na park i město Brno. Nádvoří i část hradu je bezbariérová.

Areál brněnského výstaviště byl postaven r. 1928 v Pisárenské kotlině. Jsou zde pavilony z té doby, ale i nové pavilony včetně Kongresového centra. Každoročně se tu pořádají mezinárodní veletrhy, např. Mezinárodní strojírenský veletrh, Invex-stavební veletrh. Nechybí ani kulturní akce, např. koncerty. Bezbariérový pohyb v celém areálu.

Masarykova univerzita je druhou největší univerzitou v České republice. V současnosti sestává z devíti fakult s více jak 200 katedrami, ústavy a klinikami. Na této univerzitě je mnoho možností pro studium těžce tělesně postižených osob.

Denisovy sady nebo také promenádní cesty se vinou od Židovské brány do Denisových sadů pod Petrovem. V roce 1818 byl na ploše bastionu postaven obelisk na počest císaře Františka I. Park byl pojmenován Františkov. Opět bezbariérový pohyb.

Zcela bezbariérové je nákupní a společenské centrum Galerie Vaňkovka. V Galerii jsou vystaveny díla ze sbírky Richarda Adama, největšího sběratele současného umění v ČR. Nákupní střediska jsou rozprostřena po celé ploše Galerie Vaňkovka, kde je také mnoho venkovních zahrádek s občerstvením pro návštěvníky Vaňkovky. Handicapovaní mají vstup do galerie zdarma.Galerie Vankovka

Židovský hřbitov je významnou památkou. Patří k největším na Moravě. Jeho součást tvoří novorománská obřadní síň z roku 1900. Bezbariérový pohyb.

Vila Tugendhat je nedílnou součástí návštěvy Brna. Byla postavena v letech 1929-1930 dle architekta L. Miese van der Rohé. Od r. 2001 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Vila se nachází v přírodním parku s krásným výhledem na Brno. Pro vozíky pěkný pobyt v zahradách.

V letním období jistě osvěží návštěva areálu letního koupaliště na Kraví hoře. Koupaliště patří svou polohou a přírodním charakterem k nejcennějšímu oddechovému místu v Brně. Z tohoto areálu je krásný pohled na hrad Špilberk a katedrálu Sv. Petra a Pavla. Zde se může osvěžit i vozíčkář, který jistě prožije v krásném prostředí pohodový den. Vstupné pro ZTP/P 50,-Kč/ 1 hod. do vnitřních bazénů.

Technické muzeum zaujme nejen muže. Technické muzeum nabízí expozice historické dopravy, letectví, nožířství, sdělovací techniky, parních a vodních motorů apod. K vidění je ulička řemeslníků s dílnami hodináře, knihaře, zámečníka, krejčího a dalších řemesel. Velmi oblíbená je technická herna, kde vyzkoušíte řadu pokusů z mechaniky pevných těles, plynů, kapalin a další. Vstup pro ZTP/P a průvodce zdarma.

Dům pánů z Lipé je jeden z nejkrásnějších renesančních domů Brna. Byl postaven v 16. století. Kompletní rekonstrukcí prošel v r. 2005. V současné době nabízí obchodní, kulturní a společenské aktivity. Vhodné spíše pro chodící turisty.Dům pánů z Lipé

Minoritský klášter, který sídlí v Brně více jak 750 let. Podle kroniky je zakladatelem Kláštera Jan Velen Černohorský z Boskovic. Kostel je nejhodnotnější brněnskou stavbou z období baroka. K hlavní kostelní lodi přiléhá Loreta se Svatou chýší, Svaté schody a klášterní budovy se dvěma nádvořími, významným knihovním sálem a refektářem. Pro vozík vhodné zahrady a nádvoří.

Auto motodrom Brno - Masarykův okruh, dlouhý 5403 m se nachází mezi obcí Ostrovačice a městskou částí Brno - Žebětín. Vybudován byl v letech 1985 – 1987, nahradil původní klasický městský okruh. Okruh je jeden z nejbezpečnějších a pro svoji polohu v lesnaté krajině je také jeden z nejhezčích. Okruh provozuje každoročně mistrovství světa automobilů a silničních motocyklů Grand Prix ČR. Bezbariérové.

ZOO Brno chová mnoho druhů zvířat. Tak jako ZOO Praha, ZOO Liberec aj. vás procházka přivede do dobré pohody. Můžete se zúčastnit krmení šelem, nebo se pokochat pohledem na narozená medvíďata, nebo se podívat na nové obyvatele zoologické zahrady. Vstupné – ZTP 70 Kč, ZTP/P + průvodce vstupné zdarma.  Plně bezbariérové.

Na závěr

Věříme, že tato malá nabídka pamětihodností Brna, zláká nejen zdravé turisty, ale hlavně tělesně postižené turisty, nebo turisty na invalidních vozících. Kdo přijede vlakem, může se z nádraží dopravit mikrobusem upraveným pro vozík. Objednávka s dostatečným předstihem na doprava@ligavozic.cz, cena 15,-Kč/1 km. Budete-li využívat místní hromadnou dopravu, najdete spojení na jízdní řády Brno

 

Foto - www.virtual.brno.cz

Autor: rep

Datum: 14. 1. 2013 | Zobrazeno (776x) | Autor: Redakce



Podporujeme také

Dětský domov Korkyně

Pokud chcete děti z dětského domova podpořit finančně, podívejte se zde.

Tomáš Mošnička - šéfredaktor (ret)

Tomáš Mošnička - šéfredaktorvzpěrač - mistr světa ve vzpírání tělesně postižených, handbikerový závodník
www.tomasmosnicka.cz
mosnicka@zijushandicapem.cz

Aktuální rozhovor:

Roman Lupoměský se celoživotně angažuje v oblasti sluchově postižených

S organizací Neslyšící s nadějí redakčně spolupracujeme již několik let. Její ředitel pan Roman Lupoměský je náš stálý dopisovatel. Pana Lupoměského jsme zařadili mezi naše osobnosti a požádali o rozhovor....

více »
ČESKO BĚŽÍ MODŘE – VIRTUAL

Virtuální běžecký závod...

Vstupte »

Nejaktivnější blogeři

Děkujeme generálnímu partnerovi skupině D.I.SEVEN za vřelou podporu!

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN FACILITY
Facility management a podpůrné činnosti. Poskytujeme Náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN 
Bezpečnostní služby, PCO, zabezpečení akcí, úklidové ,recepční služby a náhradní plnění.

bezpecnostni-agentura

Bezpečnostní agentura D.I.SEVEN SERVICE
Bezpečnostní služby jako fyzická ostraha nebo vzdálený monitoring. Poskytujeme náhradní plnění.

Překlepy: Lidé náš web hledají také těmito výrazy: hendikep, hendicap, handikep, ...

Důležité odkazy:

Podmínky pro užívání blogu | Mapa stránek | Kontakt

Copyright 2024 | Internetový marketing : Optimalizace pro vyhledávače : Created by VIDIA-DESIGN s.r.o.